Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Арестуваха иракчанин за трафик на кюрди

Арестуваха иракчанин за трафик на кюрди

Плевен. Иракчанин със статут на постоянно пребиваващ на територията на страната бе арестуван от полицията за трафик на хора. 40-годишният Фарит Абас помогнал на свои сънародници да се измъкнат от България, като ги качил на лодка и ги прехвърлил на румънския бряг. Четиримата кюрди от Ирак обаче били оставени на остров Гърков по средата на реката. Двама от тях са на 30 г., а другите са 18-годишни.

Чужденците се изплашили от воя на чакалите и потърсили помощ на 112. Нашите гранични власти ги прибрали с катер. Кюрдите признали как минали границата. Разпитите им вървят трудно заради това, че са неграмотни и говорят само майчиния си език. Те влезли в страната през Свиленград с турски автобус. Поискали да останат тук като емигранти, но им било отказано. Въпреки това обаче били регистрирани в Агенцията за бежанците.

Първоначално кюрдите отишли в София, където узнали за канала в община Гулянци близо до с. Дъбован, който очевидно действа отдавна. За съучастие в прехвърлянето на чужденци през границата са заподозрени и други българи. На Фарес Абас е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 280, ал. 2 от Наказателния кодекс – че превел през границата на България иракските граждани без разрешение на надлежните органи на властта, съобщиха от прокуратурата в Плевен. Той е женен за местна учителка и живее в Гулянци от 2006 г. Полицията претърсила три къщи в градчето, докато го открие Срещу другите четирима иракчани е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 279 от НК.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе