Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

V day в Англия. Почва ваксинацията

V day в Англия. Почва ваксинацията

Великобритания започва от днес масовата ваксинация срещу коронавирус. Тя ще се прави с медикамента на Pfizer и BioNTech, въпреки че той все още чака окончателните разрешения от Европейската комисия по лекарствата.

За Англия това V day, обяви здравният министър на Кралството Мат Хенкок пред Скай Нюз, изтъквайки по този начин историческата значимост на най-голямата логистична операция на Острова от времето на Втората световна война. Той нарече старта на ваксинацията V day по аналогия с D day /Денят „Д”/, когато започва Десантът в Нормандия, отворил пътя за победа на съюзническите войски във Втората световна война.

40 милиона ваксини осигури Великобритания. Те ще стигнат за имунизацията на два етапа на 20 милиона души в 70-милионната страна. Втората ваксина се поставя след точно 21 дни, за да ефектът от имунизацията максимално добър.

От днес ваксината ще се поставя в 50 болници. До края на седмицата в страната ще бъдат доставени 800 000 дози. От 14 декември общопрактикуващите лекари ще поставят ваксината в над 1000 дистанционни центъра в страната.

Най-голямата логистична операция на Острова е под контрола на британското разузнаване. МИ-6 призова да не се оповестяват местата, на които се пази ваксината. Армията се включи в доставките. Военни самолети транспортират дозите от завода в белгийското градче Пюрс, което бе избрано от Pfizer за производството на медикамента. Целта е да се избегнат забавяния по пристанищата.

Първи ще се ваксинират хората над 80 г., лицата на първа линия и обитателите на старческите домове, които са най-уязвими. Британската кралица Елизабет, който е на 94 г. и съпругът й Филип, който е на 99 г., обявиха, че се съобщят официално, когато се ваксинират.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе