Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Amnesty критикува ЕС заради бежанците

Amnesty критикува ЕС заради бежанците

Лондон. Европейските лидери трябва да се срамуват от нищожния брой бежанци от Сирия, които те са готови да приемат, се казва в изявление на организацията за защита на човешките права Amnesty International.

Само 10 държави-членки са предложили да приемат бежанци и то само 12 000. Великобритания и Италия не са предложили места на нито един.

Помощта от Европейския съюз е достигнала 1,3 млрд. евро ($ 1,7 млрд), се казва в доклада.

ЕС твърди, че приоритет е осигуряването на помощ за вътрешните имигранти в Сирия, за които се смята, че наброяват 6,5 милиона, както и за тези, приютени в други страни.

По данни на ООН почти 2,3 милиона сирийци са избягали в съседни страни от март 2011 година.

Повечето сирийци, които са избягали от тяхната страна, са в Ливан, Йордания, Турция и Ирак. Но над 6000 тази година са достигнали страна-членка на ЕС - България, която апелира за финансова помощ от Брюксел в отговор на наплива.

През септември, Швеция става първата държава-членка на ЕС, която предложи на сирийските бежанци постоянно пребиваване. Повече от 14 000 сирийци са потърсили убежище там в последните две години.

Германия е приела 1000 бежанци и обяви планове да приеме още 9000.

В България бежанци живеят в окаяни условия във фургони, порутена сграда и палатки, се казва в докладa. За съжаление много от тези, които са рискували живота си, за да стигнат дотук, или са връщани обратно или задържани в истински жалки условия с недостатъчно храна, вода и медицински грижи, допълват от организацията.

"ЕС претърпя плачевен провал в ролята на убежище за бежанците, изгубили всичко освен живота си", заяви в комюнике генералният секретар на правозащитната организация Салил Шети.

Страните членки на ЕС предложиха да отворят вратите си за близо 12 хил. от най-застрашените бежанци, идващи от Сирия - т.е. само за 0,5 процента от общо 2,3 милиона, избягали от страната, твърдят правозащитниците и критикуват "барикадите на крепостта Европа".

Те определят Германия като "най-щедрата страна", ангажирала се да приеме 10 хил. бежанци - 80 на сто от ангажимента на ЕС. Франция обаче предлага 500 места - 0,02 процента от общия брой на избягалите от Сирия. Осемнайсет страни от ЕС, включително Великобритания и Италия, не са предложили нито едно място, заявява организацията със седалище в Лондон.

Според нея, независимо че ЕС е предложил 12 хиляди места, в общността вече са влезли и са поискали убежище близо 55 хил. сирийски бежанци.

Организацията критикува и действията на гръцката полиция и бреговата охрана, съпроводени понякога с насилие.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе