Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Албания и Косово заговориха за обща граница

Албания и Косово заговориха за обща граница

Необходимо е пълно отваряне на косовско-албанската граница и създаването на албанско пространство без граници под евроатлантическия чадър. За това се обявиха  министър-председателят на Албания Еди Рама и президентът на Косово Хашим Тачи.

Двамата разговаряха в Тирана, където Тачи е на посещение във връзка с участието си в срещата на страните от Процеса Бърдо-Бриони.

Те също така обсъдиха и свързването с Косово на Прешевската долина, която по настоящем е в границите на Сърбия, но има голям брой албанско население. Именно въпросната долина често се споменава, когато се повдигне въпроса за евентуална размяна на територии между Сърбия и Косово.

"Имах среща с министър-председателя на Република Албания Еди Рама. Обсъдихме, наред с другото, необходимостта от пълно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на албанска територия без граници под евроатлантическия чадър. На тази среща ние повдигнахме необходимостта от коригиране на историческите несправедливости с обединението на албанския фактор и правото да присъединим Прешево, Медведжа и Буяновац", написа Тачи в своя профил във Фейсбук.

По-рано той се срещна с албанския президент Илир Мета и според медиите ще се срещне с върховния представител на ЕС за външна политика и политика на сигурност Федерика Могерини. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе