Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Адски трус взе 9 жертви в Япония (ОБЗОР)

Адски трус взе 9 жертви в Япония (ОБЗОР)

Над 1000 души бяха ранени при най-силното земетресение от 5 години

Най-силното земетресение след ада от март 2011 година разтърси в четвъртък вечер Япония. Най-малко девет души загинаха, а над 1000 бяха ранени при труса с магнитут 6,2 по Рихтер, който удари най-силно южния остров Кюшу. Десетки хиляди японци напуснаха домовете си, а къщите в местен град бяха сринати със земята. Добрата подготовка на японците за подобни ситуации спаси острова от много по-сериозни щети и жертви.

Земетресението ударило в 21,26 ч местно време в четвъртък, като епицентърът е бил близо до град Кумамото. Отчетеният магнитуд по скалата на Рихтер е 6,2, но силата на люлеене на места е била идентична с тази на унищожителното земетресение от 9 по Рихтер, което удари Япония през 2011 година.

До днес бе потвърдена смъртта на девет души, а над 1000 са ранени, съобщиха местните власти. 44 души са в критично състояние. Повечето от загиналите са от градчето Машики, близо до Кумамото, където са се срутили жилищен блок и множество малки дървени къщи. Осем от загиналите са именно оттам. Близо 45 000 души са напуснали домовете си, а десетки хиляди са останали без ток непосредствено след труса. До днес следобед в района бяха усетени още 130 вторични труса.

Бедствието този път се размина без предупреждение за вълни цунами, но властите вдигнаха степента на тревога около вулканите в района и предупредиха жителите да не се доближават до кратерите заради опасност от изригване. Атомният реактор, който се намира близо до епицентъра, не бе засегнат от труса. Земетресението обаче изплаши големи компании като "Сони", "Тойота" и "Хонда", които решиха да затворят заводите си временно и да проверят за възможни нанесени щети.
Трусът е предизвикал и дерайлирането на влак стрела, в който обаче не е имало пътници по това време.

Извадиха бебе невредимо от руините

Момиченце на 8 месеца бе извадено невредимо от руините на дома си в град Машики след земетресението в Япония, съобщи в. "Гардиън".

Детето спяло в стаята си, докато роднините му били в съседна стая, когато ударил трусът. Те успели да се измъкнат, но къщата се срутила и бебето останало в нея. Няколко часа по-късно спасители извадиха бебето невредимо, увито в одеяло.
Градчето Машики бе най-силно засегнато от труса. Местното училище бе превърнато в център за евакуирани, които преживяха нощта там. Днес някои от тях бяха пуснати да се върнат в домовете си, но други се страхуваха заради продължаващите вторични трусове.

Кадри от охранителни камери пък показаха реакцията на служителите в офис сграда в Кумамото. На видеото се вижда как още в началото на труса всички те се скриват под бюрата си без излишна паника, а след преминаването на люлеенето се връщат на работните си места. Заради честите трусове в региона японците са подготвени за реакция. Строителството пък се подчинява на строга регулация, така че всички сгради да издържат на поне 7 по Рихтер без сериозни щети.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе