Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Метеоролози: Адска жега ще ни мори през май и юни

Метеоролози: Адска жега ще ни мори през май и юни

Аномални температури на повърхността на сушата и океаните на планетата се очакват през май и юни, съобщи Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от ТАСС.

По-високата от средните стойности температура на морската повърхност на значителна територия на земното кълбо през лятото ще доведе до превишение на температурните норми и на сушата, особено в тропическите ширини и върху значителни части от Северното полукълбо, става ясно от доклад на организацията.

Прогнозата е основана на "моделиране на глобалните прогнози на акредитираните към СМО метеорологични центрове по целия свят", се посочва в бюлетина.

Температурата на въздуха и горния слой на морето, както и нагряването на океаните се е повишила заради промените в климата, което силно влияе и на екстремни явления като тропическите циклони и порои, обясни генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас.

СМО припомня, че природният феномен Ел Ниньо, който обикновено има "затоплящ ефект", през май и юни ще е в средните си стойности. В същото време средните температури на повърхността на Земята се движат към почти рекордни нива, изтъкват още експертите на организацията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе