Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Видео: “Студентски практики” в библиотеката в Силистра

Видео: “Студентски практики” в библиотеката в СилистраПовече от 20 студенти това лято работят в Регионалната библиотека “Партений Павлович” в Силистра. Младежите са назначени за един месец по проекта “Студентски практики”, финансиран с европейски средства, който се изпълнява в партньорство с висшите учебни заведения в страната.

Свилена Жечева учи култура и медии в Югозападния университет в Благоевград. Вместо ваканция на морето избрала летен стаж в силистренската библиотека. Казва, че тук се чувства полезна и работата я зарежда с енергия.

“Изчетох доста полезна литература, която ще ми бъде от полза още на есен. Подготвих си няколко курсови работи. Емоцията от контакта с високообразовани хора също допринесе за лятото ми. Определено ми харесва и не съжалявам, че останах в Силистра, а не съм някъде на плажа”, категорична е Свилена.

Стажантите трябва да заработят по 240 часа в библиотеката. В зависимост от специалността, която изучават, са разпределени по отдели, имат персонални ментори и работят по индивидуални програми.

“Обслужват читатели, помагат ни тук, в летните програми за работата с деца, с другите потребители. Научиха се как да си търсят книги, за да са им в помощ за тяхното обучение в традиционни електронни каталози, как да работят с електронни и дигитални библиотеки”, коментира менторът на студентите Красимира Няголова

“В началото беше малко трудно, защото ние бяхме едни от първите, които започнахме по тази програма, но после всичко тръгна и мисля, че и студентите са доволни”, добави другият ментор в програмата Росица Вълкова.

Младежите помагат и по двата текущи проекта на библиотеката – “Старата Силистра е-достъпна” и “Направи зелен@ твоята библиотека”.

“Запознахме се с начина на работа, с много нови хора тук. Също за мен е много полезно и за бъдещето ми относно търсенето на работа”, сподели студентката Бетина

В края на лятната си практика студентите ще получат стипендия в размер на 480 лева. А възможностите за студентски стаж в библиотеката продължават и през следващите месеци.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе