Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Версия: Терористи свалили самолета (ОБЗОР)

Версия: Терористи свалили самолета (ОБЗОР)

Египетски самолет с 66 души се разби мистериозно в Средиземно море

Нова авиотрагедия разтърси света, само месеци след свалянето на руския самолет над Синайския полуостров от терористи на "Ислямска държава". Полет MS804 на "Иджипт Еър" изчезна мистериозно от радарите над Средиземно море в ранните часове в четвъртък, а по-късно бяха открити и отломките от него. Всички следи сочат към терористичен акт - поредния през последните месеци, въпреки засилените мерки за сигурност, особено в Париж, откъдето е излетял самолетът.

66 души са пътували на борда - предимно египетски и френски граждани. Смята се, че всички те са загинали при катастрофата. Най-вероятната причина за нея е терористичен акт, обявиха и от руската Федерална служба за сигурност, и египетските власти. Специалистът по "Ислямска държава" Майкъл Вайс пък съобщи, че е получил по пощата си писмо от терорист, който е заявил, че "Ислямска държава" поема отговорността за падането на MS804, и твърдял, че на борда му е имало бомба.

Полет MS804 е излита малко след 23 ч френско време от летище "Шарл дьо Гол" край Париж. На борда са 66 души - 56 пътници, седем души екипаж и трима служители по сигурността, които пътуват под прикритието на редовни пътници. Самолетът трябва да кацне около 3,15 сутринта в Кайро. По-голямата част от полета преминава гладко, небето е ясно и условията за безпроблемен полет са налице. Последният контролен разговор на пилота е с гръцките диспечери в 2,48 гръцко време. Капитанът докладва, че всичко е наред, и диспечерите му дават разрешение да излезе от гръцкото въздушно пространство и да навлезе в египетското. Пилотът е в добро настроение и им благодари на гръцки език. 40 минути по-късно диспечерите отново се опитват да се свържат със самолета, за да потвърдят преминаването към египетското въздушно пространство. Въпреки многобройните опити обаче отговор от самолета няма. Диспечерът се опитва да се свърже с кабината и чрез канала за извънредни случаи, но безуспешно. След две минути самолетът вече е в египетското небе, а след още 10 - около 3,39 гръцко време (2,39 египетско) машината изчезва от радара.

Озадачаващи са данните за последните 30-40 минути от полета, разказаха още гръцките власти. Министърът на отбраната Панос Каменос разкри на пресконференция, че самолетът е направил необичайни движения, преди да изчезне от радарите. Той първо направил рязък завой на 90 градуса наляво, а след това 360-градусова маневра надясно. В същото време загубил над 7000 метра височина, като изчезнал на височина от около 4000 м, разказа Каменос. Не е ясна причината за странните маневри, но според анализатори липсата на отговор от кабината и необичайните движения може да говорят за нарушения на работата в кабината.

Въпреки множеството въпросителни и оскъдната информация, няколко часа по-късно официалните власти потвърдиха, че самолетът е загубен и вероятно е катастрофирал в морето. Започна мащабна издирвателна операция със самолети и кораби на египетската и гръцката армия, подпомагани от техника и на още няколко европейски страни, намираща се в района. В късния следобед бе съобщено и за първите намерени отломки.

Гръцки представители обявиха, че в морето на около 80 км южно от остров Крит са забелязани два големи пластмасови обекта. Капитан на египетски кораб, намиращ се в региона, разпространи снимки на намерени отломки, за които се предполага, че са спасителни жилетки и част от седалка на самолет. Телевизия "Ал Арабия" пък съобщи, че в морето са намерени и поне две тела. До момента не е потвърдено дали намерените отломки имат връзка с изчезналия самолет, но находките задълбочиха мистерията около загубата му. Откритията край Крит например се оказаха неочаквани, тъй като районът е доста далеч от мястото, където самолетът е бил засечен последно.

Въпреки оскъдната информация с напредването на деня все по-вероятна ставаше версията за тероризъм. Докато в началото никой не смееше да предполага каква е причината за загубата на самолета, следобед и египетски, и руски официални представители посочиха външна злонамерена намеса като най-вероятна причина. "Ако анализираме ситуацията по подходящ начин, вероятността да е имало терористична атака е по-голяма, отколкото вероятна техническа повреда", каза египетският министър на авиацията Шериф Фатхи. Шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников също посочи, че "по всичко изглежда, че това е терористичен акт". Той призова всички заинтересовани страни, включително тези от Европа, "да предприемат съвместни мерки за откриване на лицата, съпричастни с този чудовищен акт".

Бивш пилот на "Иджипт Еър" и приятел на капитана на полет 804 пък разкри, че преди дни е имало заплаха за самолета. Шериф Мехера, разказа, че преди дни на борда на самолета е намерен надпис със заплаха от терористична атака, пише Life.ru. "Това се случи преди няколко дни. Всяко въздухоплавателно средство има регистрационен номер. На днешния фатален полет регистрационния номер е SU-GCC. Някой написал с черни букви на арабски: "Следващото убийство ще бъде на регистрационен номер SU-GCC", каза той.

Бой в кабината или бомба на борда

Инцидент в кабината на самолета е една от възможните причини за катастрофата, смята авиационният експерт Пол Чарлз. Според него наличните данни насочват вниманието именно към нещо подобно, а не толкова към качено на самолета взривно устройство например.

Чарлз анализира необичайните движения на самолета минути преди да изчезне от радарите. "От това изглежда, че става въпрос по-скоро за инцидент в кабината. Не значи, че непременно е бил взривен в самолета от ракета или взривно устройство. Може да означава, че пилотът е бил въвлечен по някакъв начин в инцидент в кабината", коментира експертът.

Друг виден специалист по авиационна сигурност - Жан-Пор Троадек, по-рано съобщи своята версия - че вероятността за терор е далеч по-голяма от тази за техническа повреда или пилотска грешка. По думите му фактът, че не е подаден сигнал за извънредна ситуация, означава, че се е случило "брутално събитие". По думите му има силна вероятност да става въпрос за бомба или терорист камикадзе на борда. Тезата се подхранва и от факта, че по време на полета времето в района е било ясно и без вятър, без условия за проблеми във въздухоплаването.

По-рано пък се появиха и непотвърдени съобщения за "огнено кълбо" в небето в района, където е изгубен самолета. Подобен феномен наблюдавали жителите на близкия гръцки остров Карпатос, както и екипажът на кораб, минаващ наблизо. Те обаче не бяха потвърдени от официален източник.

А320 е от най-сигурните машини

Еърбъс А320 е един от най-сигурните самолети, отбелязва пред Би Би Си анализаторът Алекс Махерас. Разновидностите на този модел се използват редовно за кратки полети, особено от нискотарифните авиокомпании. Изчезналият самолет е модел А320-232 и е произведен през 2013 година. Летял е общо 48 000 часа. През последния си ден е извършил пет полета.

Още две авиокатастрофи за ден

Още две по-малки авиокатастрофи станаха днес. Товарен самолет на азербайджанската авиокомпания "Silk Way " се е разбил в Афганистан. Загинали са седем души, а други двама са тежко ранени и медици се борят за живота им. Катастрофата е станала при излитане от летище Дуайер. Екипажът на самолета включвал трима украински граждани, петима азербайджанци и капитана от Узбекистан.

Междувременно бомбардировач Б-52 на американските ВВС е катастрофирал малко след като е излетял от военната база на САЩ на остров Гуам, предаде Би Би Си. Седемте членове на екипажа са успели да напуснат самолета след катастрофата на военна база "Андерсен", съобщават ВВС на САЩ. На мястото на катастрофата се е образувал стълб от гъст пушек и черни облаци. Екипажът на самолета е изпълнявал рутинна тренировъчна мисия.

Пътник отивал в Кайро да се ожени

Пилотът имал над 6000 часа опит зад гърба си

Драматични истории на пътници изплуваха часове след изчезването на самолета на "Иджипт Еър" вчера. На борда е имало професор от Кувейт, френски бизнесмен, както и двама младежи - единият отиващ в Кайро да се ожени, а другият - да погребе майка си.

Служителка на летище "Шарл дьо Гол" разкри вчера, че е помогнала на семейство с пет деца, закъсняващо за злополучния полет за Кайро, да стигне до самолета си, съобщиха френските медии. Жената не знае дали те са успели да хванат полета, но каза, че е "разбита" от случилото се. Служителката, представила се като Соня, разказва как била помолена за помощ от семейство с пет деца на терминал 2 на летището, където работи. Оказало се, че те погрешка са били оставени от таксито на терминала, докато полетът им заминавал от терминал 1. Тогава тя предложила да се обади на колегите си и да помоли самолетът да изчака обърканите пътници, докато ги изпращала към верния терминал. Соня разказва, че никога не би направила подобна услуга на пътници, но съжалила многодетното семейство.

Не е ясно дали семейството се е качило на самолета. По-рано бе съобщено, че на борда е имало три деца.
Въпреки че имената на пътниците не бяха официално обявени, техни близки вчера разкриха някои от тях. Сред пътниците е бил Ахмед Хелал, директор на завод на "Проктър енд Гембъл" в Амиен, Франция. На борда имало и френска двойка на около 40 г. с тригодишното им дете. 27-годишна стюардеса, омъжила се наскоро, също е била на смяна в злополучния полет. На борда е пътувал и кувейтският професор по икономика Абделмохсен Сохеил, който отивал на конференция в Кайро.
Французин, представил се като Абделазиз, разказа пред местните медии, че е закарал двама свои приятели на летището за злополучния полет. "Единият от тях отиваше в Кайро, за да се ожени. Другият отиваше в Судан, защото майка му беше починала, и пътуваше през Кайро", разказва мъжът.

Пилотът на самолета пък е бил египтянин с богат опит. Командирът на екипажа, 36-годишният Мохамед Шакир, е имал 6275 летателни часове, от които 2101 на А320. Вторият пилот е имал 2766 летателни часа. Гръцките авиодиспечери разказаха, че Шакир бил в добро настроение, когато последно се чули с него, малко преди самолетът да изчезне от радарите. Той не казал с полета да има някакви проблеми и благодарил на колегите си на гръцки език, преди да приключи разговора.

Насилие сваля все повече самолети

Насилието и външните намеси стават все по-честа причина за самолетни катастрофи през последните години, вместо технически и други подобни проблеми. В последните 10 г. имаше над 10 големи инцидента, броят на жертвите е близо 1000.
- Полет 981 на FlyDubai катастрофира при приземяване на летището в руския град Ростов на Дон на 19 март т.г. Загинаха всички 55 пътници на борда.

- На 31 октомври 2015 г. бомба на борда на самолет на руската авиокомпания Metrojet, излетял от египетския курорт Шарм Ал-Шейх, отне живота на всички 244 души.

- На 24 март 2015 година пилотът Андреас Лубиц разби Еърбъс А320 на "Джърмануингс" във френските Алпи по време на полет от Барселона за Дюселдорф. Загинаха всички 148 души.

- На 17 юли 2014 г. полет на "Малейша Ейърлайнс" MH17 се разби в Източна Украйна. Всички 298 пътници загинаха. За свалянето на машината с ракета земя-въздух бяха заподозряни проруските бунтовници.

- 8 март 2014 г. Изчезването на самолет на Малайзийските авиолинии по време на полет MH370 от Куала Лумпур за Пекин бе последвано от най-голямото издирване в историята на авиацията. Отломки от машината бяха открити едва наскоро.

- На 1 юни полет AF447 на Ер Франс излита от Рио де Жанейро, Бразилия, за Париж. Самолетът изчезва над Атлантическия океан с 216 пътници и 12 човека екипаж на борда. След широкомащабна издирвателна операция останките на самолета са открити разпръснати на голяма площ в океана.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе