Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Обилни валежи в Севрена и силен вятър в Южна България

Обилни валежи в Севрена и силен вятър в Южна България

Проходите Петрохан и Троян - Кърнаре остават затворени заради огромни нападали дървета след падналия сняг там. От Агенция "Пътна инфраструктура" съветват шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост. 

Въпреки предупрежденията на синоптиците, десетки шофьори се оказаха неподготвени и бяха блокирани на прохода "Петрохан". Обходният маршрут е през Искърското дефиле. 

От снощи сняг вали и на връх Шипка. Снежната покривка е около 4-5 сантиметра. Проблеми създава не толкова снеговалежът, колкото силният вятър. Дежурството на снегопочистващата техника ще продължи и днес, тъй като се очаква да продължи да вали.

Оранжев код за обилни валежи и силен вятър е в сила за 6 области на страната за днес, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Кодът е в сила за областите Русе, Разград, Шумен, Варна, Силистра и Добрич. Там валежите ще продължат, по-интензивни и значителни по количество ще са през първата половина от деня. Количества за денонощието ще бъдат между 35 и 50 л/кв.м.

За областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Търговище е в сила жълт код за обилни валежи, а количеството им за денонощие е 20-25 л/кв.м.

Жълт код за силен вятър е обявен в областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Търговище, Сливен, Ямбол и Бургас. В тези области, през първата половина на деня, ще духа силен и временно бурен северозападен вятър - пулсации до 22-24 м/с.




Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе