Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Във Франция: Плащаш за секс -1500 евро глоба

Във Франция: Плащаш за секс -1500 евро глоба

Проституцията във Франция не е забранена, но властите предприеха мерки, които ще накарат жриците на любовта да се ориентират към други професии. Парламентът прие закон, според който, всеки клиент, заловен да купува секс, подлежи на глоба и обучение за вредите от проституцията. При първо нарушение санкцията е 1500 евро, а при второ - 3750 евро, съобщи Би Би Си. Законът бе прокара след 2-годишни дебати, поради различията между двете камари на парламента по въпроса. При последните обсъждания онзи ден много проститутки излязоха на протест пред сградата на парламента в Париж. Около 60 жрици на любовта носеха плакати с надписи: "Не ме освобождавайте, ще се погрижа сама за себе си". "Няма да можем да декларираме доходите си, нито да плащаме данъци и сметки", оплака пък се една от тях, представила се като Орнела. Според един от профсъюзите в страната новият закон ще повлияе сериозно върху средствата за препитание на проститутките във Франция, чийто брой е между 30 и 40 хиляди.

С приемането на закона Франция стана една от малкото европейски държави, които следват скандинавския модел за криминализиране на покупката на сексуални услуги, но не и на продажбата им. Пионер бе Швеция, която прокара такъв закон през 199 г. Последваха я Норвегия (2008), Исландия (2009) и Северна Ирландия (2014). По-рано тази година европейският парламент прие резолюция с призив законът да бъде приет от всички държави на континента.

Депутатът Мод Оливие от Социалистическата партия на Франция заяви, че целта на закона е да намали проституцията и да защити работничките. Колегата му Бруно льо Ру коментира: "Не може да наемаш жена, както наемаш кола. Обществото ни трябва да спре на толерира това". Противниците на закона предупредиха, че натискът върху клиентите може да накара повече момичета да работят нелегално и да ги направи по-уязвими.

Новият закон ще отмени старата забрана за пасивно предлагане на секс на улицата. Тя бе въведена през 2003 г. от Никола Саркози, който тогава бе вътрешен министър. Сегашното законодателство ще третира проститутките като жертви вместо като престъпници и ще улесни чужденките, работещи във Франция, да получат разрешение за временно пребиваване, ако се включат в програми за друг тип заетост.

Френските закони досега не са забранявали получаването на пари в замяна на секс, но сводничеството, трафикът на хора и купуването на секс от непълнолетни са криминализирани.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе