Извънредни новини

Зидан - герой или Стоичков II

Зидан - герой или Стоичков II

Французинът обеща да изведе "Реал" до единадесетата

Ако се провали, през лятото ще дойде Моуриньо, пророкува бивш бос

Футболният свят се раздвои към Зинедин Зидан след назначаването му за треньор на „Реал" с договор за 2,5 години. Франция, на която той донесе световна и европейска титла, прие новината с гордост и с блеснали очи. Испания реагира скептично и с основание. Зизу е първият французин, който поема най-титулувания европейски клуб и общо 24-ия чужденец на "Сантяго Бернабеу". Това не е необичайно за "Белия балет" – испанците, минали през треньорската скамейка, са по-малко – 22. Но в Мадрид са свикнали с вече доказани специалисти. А Зидан влиза в елитния футбол с летящ старт, директно от третодивизионния „Кастийя" – резервния отбор на „Реал". А ръководството очевидно разчита на авторитета му като бивш футболист на „меренгес" (б.р. целувките), с които спечели 6 трофея, включително Шампионската лига.

„Царствен", обяви от първата си страница „Екип", който посвети една трета от броя на любимия сънародник. „Безумно предизвикателство за Зизу", вдигна градуса „Паризиен".

Сдържаността в Испания се изрази в предпазливи очаквания. „Зидан е поредният крал на „Реал" на Флорентино", коментира „Ла Расон". „Развръзка", допълни „Марка". „Лепенката Зидан", клъвна каталунския „Мундо Депортиво", визирайки опита на Флорентино да преодолее кризата с помощта на французина. „Реал" е на Зидан, но дали ще се окаже подходящ", включи се в редицата на реалистите и „Гадзета дело спорт".

Обобщението направиха „Дейли Мейл", "Либерасион" и „Евроспорт": Зидан е пред дилема. Или да се нареди до Йохан Кройф, Карло Анчелоти и Кени Далглиш, които бяха и велики футболисти, и успешни треньори, или да се провали като Христо Стоичков Диего Марадона, Рууд Гулит и Лотар Матеус. А списанието „4-4-2" допълни: „Въпросът е дали ще успее да стане за „Реал" това, което беше Гуардиола за „Барселона".

"Бившият президент на „Реал" Рамон Калдерон допълни картинката около треньорската рокада: „Бенитес беше изритан сега, защото до 15 януари клубът можеше да го разкара и

да му плати заплатата само за един сезон

а след тази дата уволнението му щеше да им струва заплатата му за две години. Те искаха Моуриньо и ако Зидан не успее до лятото, Жозе ще се върне."

Скромния си досегашен треньорски опит в „Б" отбора на „Реал" Зидан е натрупал за едва година и половина. Той се открои с откровени предпочитания към атрактивната схема с един нападател плюс крила 4-2-3-1, и настървено наблягаше на тренировките с топка. От 57 мача като треньор спечели 26 и загуби 14, с голова разлика 88-58. Но в резултат пое отбор, който беше изпаднал в Сегунда дивисион „Б" (третата дивизия) и го изведе до 2-о място, на 4 точки от първото място в Група Б.

Оттук-нататък обаче целите пред него ще са конкретна и бяха обобщени от заглавието на „Ас": „ZineXIn Zidane" – алюзия с очаквания от всички 11-и трофей в Шампионската лига.

Самият Зизу заяви, че е наясно със ситуацията. „Знам, че

ако не бием наред, ще ме уволнят

обясни той. - За мен това е нова роля и съм наясно колкото ще ми е трудно, но приемам предизвикателството. Заявих на играчите, че имаме пред себе си една цел - да спечелим всичко, включително 11-ата победа в Шампионска лига. За „Реал" винаги е важно да играе красиво и ще се стараем да го правим. Разбирам Бейл, който е разочарован от раздялата с Бенитес, но той е една от ключовите фигури в отбора. Смятам да продължа да използвам както него, така и Бензема и Роналдо като тройка в атаката. Не е нужно да ме сравнявате с Гуардиола, той е голям треньор. Аз никога не съм правил сравнения между нас, докато бяхме футболисти, няма да го направя и сега."

Първите минути на Зидан в базата „Валдебебас" бяха приятни. Той беше

посрещнат с амподисменти от около 6000 фенове

които присъстваха на откритата първа тренировка. Бейл, в чиито отношения с Роналдо отново прехвърчаха искри в последния мач с „Валенсия", отсъстваше. Официално уелсецът има мускулно разтежение, но според „Дейли Мейл" крилото е пред трансфер в „Манчестър Юнайтед". От своя страна Зидан призна, че харесва Еден Азар, но проблемът е, че белгиецът има договор с „Челси" до 2020 г. и цената му е минимум 80 млн. евро.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе