Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Желязков: Няма такова разделение в ЕС!

Желязков: Няма такова разделение в ЕС!

Не е имало досега законодателен пакет, който да предизвиква такова разделение в държавите от Европейския съюз, възмути се транспортният министър Росен Желязков, който днес даде специален брифинг по темата за пакета „Мобилност“ и възможното му гласуване в Европейския парламент (ЕП).

„Никога, водени от принципа, че държавите-членки трябва да са единни в многообразието, не се е стигало до такова разделение. Това се видя много ясно вчера, при гласуването на дневния ред – 50 на 50. Такова разделение ще се види и при утрешното гласуване на текстовете“, прогнозира транспортният министър.

Пакет „Мобилност“, придобил популярност като поправката „Макрон“, ще бъде гласуван от евродепутатите в сряда, а за тогава в Страсбург е насрочен и голям протест с участие на превозвачи от няколко страни, които като България се чувстват ощетени от предвидените промени.

Росен Желязков увери, че в момента българските евродепутати провеждат много интензивна кампания, целяща да убеди колегите им от други държави, показали колебливост при гласуването. Транспортният министър е адресирал и писма до редица свои колеги, с ред които министрите на Португалия, Испания, Гърция, Словения, Словакия и Хърватска.

С писмото България отправя настойчиво искане към тях да мотивират своите представители в ЕП, които да гласуват пакетът да се разгледа от следващия състав на парламента. „За да има достатъчно време да се постигнат компромиси, които удовлетворяват периферните държави и не са в разрез с прокламираните принципи на пакета“, аргументира се министър Желязков.

Темата ще бъде повдигната и на утрешното заседание на Съвета по транспорт в Букурещ.

България ще настоява още пред Румънското председателство да няма триалог, т.е. окончателното гласуване да бъде оставено за следващия състав на Европейския парламент.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе