Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Обвинения в заплахи и изнудване в образователното ведомство (ОБЗОР)

Обвинения в заплахи и изнудване в образователното ведомство (ОБЗОР)

Теч на информация по проекти за над 80 млн. лева - това била причината за заплахите към директора на агенция към образователното министерство Кирил Гератлиев. Това заяви пред NOVA самият Гератлиев. Като автор на заплахите той посочи Ангел Ангелов. Това е служителят, за когото министърът на културата Боил Банов твърди, че е направил записа по скандала „Ало, Банов съм". Самият Ангелов отрича категорично всички обвинения и заявява, че ще търси правата си в съда.

Заплахите срещу Гератлиев дошли в началото на декември. Шефът на Изпълнителната агенция „Наука и образование за интелигентен растеж“ към просветното министерство твърди, че те са му отправени от неговия подчинен Ангел Ангелов.

„Той нахлу в кабинета ми. Тонът му беше доста заплашителен. Беше не само към мен, а към цялата програма и изпълнителна агенция. Очевидно бяха нарушени някои негови интереси. Споменати бяха и два проекта. Бяха дадени като пример, че те не са финансирани”, обясни Гератлиев. И допълни, че общата им стойност била над 83 млн лева.

Гератлиев твърди, че заплахите дошли, след като разбрал за теч на информация по проектите и отстранил Ангелов от участие в тях.

Всичко това обаче Ангелов отрича категорично. В позиция до NOVA той твърди, че Гератлиев използва създалата се ситуация, за да се представи за жертва. Според Ангелов шефът му си позволявал да упражнява психически тормоз и така принуждавал служителите си да напускат.

Ангелов е подал жалба за тормоз от страна на Гератлиев в края на декември. Заради нея шефът му бил извикан в „Националната полиция”. Според Ангелов точно след този разпит Гератлиев започнал да го свързва с посегателство върху колата му.

Междувременно политическата размяна на реплики между БСП и ГЕРБ по аферата „Ало, Банов съм” продължава.

В ефира на „Здравей, България” депутатът от левицата Александър Симов заяви, че партията вярва на източника, предоставил записа.

„От Банов разбрахме, че четири години е бил изнудван със запис от преди три”, коментира Симов.

„Според мен рекетьорската група е БСП”, заяви от своя страна народният представител от ГЕРБ Маноил Манев. Той изрази надежда, че ще бъде проверена цялата кариера на Ангел Ангелов, защото можело да се окаже, че е нает на работа по времето на Сергей Станишев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе