Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Куюмджиев: Законът за енергетиката няма да ощети потребителите

Куюмджиев: Законът за енергетиката няма да ощети потребителите

София. "Категорично не е вярно, че промените в Закона за енергетиката ще ощетят коректните потребители. Тези промени ще нормализират отношенията между крайните потребители и монополите." Това заяви депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев в ефира на ТВ7.

„За съжаление, през последните девет години, енергийните дружества постоянно искат увеличение на цената на тока и получават това увеличение. Държавата ги гледа като писано яйце. А от своя страна се отнасят доста некоректно с българските граждани. Има десетки хиляди случаи, в които се спира тока и след това има огромни разправии за повторно му пускане. Няма ясни правила за това как се спира тока, хората не се предупреждават за това, че ще им бъде спрян", каза още Куюмджиев. По думите му, във всички останали страни от Европейския съюз тези правила са абсолютно ясни и разписани.

Депутатът допълни, че тези промени ще регламентират начина на изключване и ще въведат ясни правила в отношенията между енергоразпределителните дружества и клиентите им. „Ние искаме да регламентираме как става това. Има няколко ясни правила. Първото правило е, че трябва да бъде доказана „продължаваща" некоректност от страна на клиента. Това означава: или да има дълг над половин минимална работна заплата, или две неплатени месечни фактури", обясни Куюмджиев и поясни, че това цели да се избегне масовото изключване за един лев дълг или един ден просрочие на сметката. Според него има документиран случай на спиране на тока за 7 стотинки дълг.

Като следваща промяна той посочи, че трябва клиентът, за когото вече е доказано, че е некоректен, да бъде предупреден три дни предварително, като доставчикът трябва да докаже, че клиентът е бил уведомен.

Другата промяна, по думите му, забранява в ден преди празник и в почивни дни изключването на тока. Следваща промяна, която се предлага, е да отпадне таксата за включване на тока.

„Промените целят да направят тези отношения по-европейски и да постигнат равнопоставеност на отношенията между клиентите и дружествата", подчерта Куюмджиев. Той призова сектора на енергетиката да бъде по-солидарен към гражданите в условията на тежката криза, в която се намираме.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе