Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Захариева: Търсихме диалог с президента за Венецуела

Захариева: Търсихме диалог с президента за Венецуела

България няма геостратегически интерес във Венецуела, бяхме призовани от 5 страни членки на Европейския съюз да подкрепим декларацията за демократизация на страната. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод разнобоя между правителството и президента по отношение на позицията на страната ни за ситуацията във Венецуела.

Вицепремиерът отбеляза, че Румен Радев е решил да обяви своята позиция през социалните мрежи ден преди заседанието на Съвета по сигурността.

„Президентът реши да обяви своята позиция през медиите, вместо да изчака обсъждането на Съвета. По Конституция решенията по външната политика на страната се вземат от правителството, президентът представлява България, може да подписва международни договори и има силни правомощия по назначение на посланиците. Но все пак това е отговорност на правителството.

Истината е, че ние наистина търсихме диалог с президента, още в събота вечерта, в момента, в който излезе проектът на декларацията, инициирана от 5 държави. Съветът за сигурност беше опит за намиране на обща позиция“, коментира министърът на външните работи.

Вижте още политически новини!

„Ние сме търсили диалог с него, но той, чрез своите съветници на заседанието на съвета, не пожела да изслуша аргументите в подкрепа на декларацията. Ние бяхме 20-ата държава, подкрепила я, така че не сме бързали, а сме обмислили данните”, каза Захариева.

Външният ни министър бе категорична, че президентските избори отпреди година във Венецуела не са демократични, че са липсвали наблюдатели. Тя изтъкна и че избирателната активност е била ниска.

Според нея е важно да се подкрепи желанието за демократизация на страната, да се допусне и хуманитарна помощ, както и провеждането на демократични избори за президент. Тя коментира, че трябва да се намали напрежението, за да не се стигне до военни действия, а това може да стане само с провеждане на избори, по думите ѝ.

Захариева извади и стряскаща статистика на съседни на Венецуела страни, според която от 2014 г. досега има 4 милиона бежанци, някои и по политически причини.

„Никой не може да каже кой да управлява една държава, но не може и да го каже президент, който е избран нелегитимно. Венецуелският народ иска избори, там цари жестока нестабилност. Позицията на правителството ни е подкрепа към венецуелския народ”, коментира външният ни министър.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе