Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Заглушават всякакви сигнали на турнир по шах

Заглушават всякакви сигнали на турнир по шах

Благоевград. При невиждани мерки за феърплей и срещу използването на непозволени техники ще премине межуднародният шахматен турнир „Гранд Оупън Благоевград 2013". Използването на телефони и електронни устройства от състезателите в залата ще е абсолютно забранено. В помощението пък ще бъдат поставени две устройства, които да заглушават радио, gsm и wireless сигнали. Организатори на турнира са община Благоевград, фондация „Морал и Право" и благоевградският шахматен клуб „Виктори".

Безпрецедентните мерки са заради участието на станалия скандално известен благоевградчанин Борислав Иванов. На няколко турнира негови противници изказаха съмнение, че ползва непозволена помощ и така печели партиите си. Преди време той бе наказан от шахматната федерация, но санкцията му изтече на 21 септември.

Турнирът започва в събота в зала „22 септември" в областния център. Финалът и награждаването ще са на 5 октомври, когато са тържествата по повод 101 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. Наградният фонд на елитната надпревара е в размер на 43 700 лева.

Турнирът ще се проведе по швейцарска система в 9 кръга. Контролата за времето е 90 минути за цялата партия, плюс 30 секунди добавка на състезател след всеки изигран ход. Право на участие имат всички участници, заплатили турнирна такса. За гостуващите шахматисти тя е 30 лева, а за благоевградските - 15 лева. Парите ще бъдат използвани за благотворителни цели в община Благоевград.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе