Извънредни новини

Вратар оставя Пици без бъбрек

Вратар оставя Пици без бъбрек

Честност и отговорност. Това е мотото на Хуан Антонио Пици. Бившият съотборник на Любослав Пенев и Христо Стоичков възроди "прилепите" от Валенсия. Той ги пое в труден момент и успя да ги докара отново до челото на таблицата в Примера. В графата недостатъци Гущера слага един - доверчивост.

"Прекалено много вярвам на хората. Това често ми носи проблеми", казва бившият нападател. Роден е на 7 юни 1968 година в Санта Фе. Град, чиято основна забележителност е Университета. Баща му е лекар, който е тясно свързан със спорта. От 1969 година до 1975 Антонио Франсиско се грижи за играчите на "Колон" (Санта Фе). Самият Пици е луд фен на "Лос сабалерос". Но няма късмет да играе за тях. "Татко реши, че трябва да се пробвам в друг отбор. Не искаше цял живот да нося етикета - сина на доктора", разказва Хуан. Така се озовава в "Росарио Сентрал", където и до днес е един от любимците на инчасите. "Тук и в "Тенерифе" съм се чувствал най-добре като футболист", не крие таранът със зализаната прическа. Тренира също и тенис. Денят му минава с ракетата, а после с футболната топка. С настъпването на нощта идва времето на картите и шаха. Има компания - двама братя и сестра. "Това бяха летата ми", казва с носталгия Пици. Като юноша на "Росарио" е принуден да работи на няколко места. "Трябваше да се издържам сам, за да се докажа пред семейството си", връща се назад във времето треньорът на "Валенсия". Продавал е сладолед, теглел е томбола. "Никога няма да забравя тази част от живота си. Благодарение на нея съм постигнал всичко", казва Пици. Баща му го настиска да учи. Естествено Хуан Антонио се записва медицина, но след година слага край на ученето. "Едни са родени за футбол, други да оперират", отсича той. Един от братята му в момента е известен гинеколог. Татко му е против, но майката е на страната на сина си. На 18 години Пици преживява един от най-тежките моменти в кариерата си.

На четвъртата си тренировка с първия отбор на "Росарио" получава тежка травма. Вратарят Роберто Бонано му влиза зверски на тренировка. Счупено му е ребро и се налага да бъде отстранен един от бъбреците. "Лекарят на "Росарио" ме отписа и каза да спра. Тогава баща ми спаси нещата", разкрива Пици. Таткото го води при свой приятел, който уверява нападателя, че може да играе и без увредения орган. "Каза ми: жени играят тенис бременни, ти да не си по-зле от тях. Примерът не бе най-удачен, но свърши работа", казва Гущера. Дебютът за любимия тим на Че Гевара също завършва в болница. Ударен е в главата от играч на "Ривър плейт" и губи съзнание. Следва трансфер в "Толука" (Мексико), а след това и в Европа, където прави фурор с екипа на "Тенерифе". По-късно го взема "Валенсия", но там е в сянката на Любо Пенев. Връща се на Канарите, за да привлече отново вниманието на всички и да си осигури пътя към "Ноу камп".

Пици слага край на кариерата си през 2002 година във "Виляреал", където е привикан за заместник на Мартин Палермо. Кариерата му като треньор също започва трудно. Изхвърлен е набързо от любимия "Колон". Успява да направи обаче име зад граница, първо в Перу, а после в Чили. Следва завръщане в родината, където първо води "Росарио", а после направи чудо, като изведе "Сан Лоренсо" до титлата. Баща е на четири деца. Три от тях са момичета (на 20, 15 и 12 години). Синът му, който е на 17, върви по стъпките на баща си в школата на "Колон". Според медиите в Испания и Аржентина Пици умее да печели съблекалнята. Либералното отношение към играчите му носи много дивиденти. Любимата му схема е 4-4-2, но бързо може да я промени на 4-3-3. "Винаги трябва да знаеш какво правиш. Как да накараш нещата да се случат. Да знаеш кое е правилно и грешно", казва треньорът на "Валенсия". Идолите му в професията са Валдано. Следват Гуус Хинидк, Моуриньо и Гуардиола. "Свалям шапка на сър Алекс. Толкова години да управляваш един отбор. Това е невъзможно в Испания и Аржентина", завършва Хуан Антонио, който през февруари взе първата си награда в Примера - треньор на месеца.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе