Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ВОЛЯ: Отпушихме дебата за хората с увреждания

ВОЛЯ: Отпушихме дебата за хората с увреждания

От ВОЛЯ сме удоволетворени, че нашата своевременна и обмислена реакция да внесем законопроекта за личната помощ отпуши дискусията по същността на проблема и прекрати излишната политическа надпревара и популизъм. Това заяви Елена Аксиева, депутат от ВОЛЯ, по време на общественото обсъждане на законопроекта в Комисията по труда, социалната и демографската политика. Парламентарната група на ВОЛЯ бе представена на дискусията и от Кръстина Таскова, и от Албена Найденова.

Елена Аксиева припомни как миналата година през месец май, майките на деца с увреждания са се срещнали с парламентаристите от ВОЛЯ и са споделили, че имат готов законопроект, но са предпочели да го дадат за внасяне на БСП като по-голяма група в Народното събрание. „Доколкото знаем, още тогава колегите от социалистическата партия са им обещали подкрепата си. Година по-късно обаче майките отново дойдоха – на поредния си, седми протест пред НС, защото още една година никой не ги подкрепи и никой не ги чу. Затова ВОЛЯ припозна първа законопроекта за личната помощ, изготвен от екипа на обмудсмана Мая Манолова", каза още Аксиева. Тя посочи още, че този законопроект няма да разреши всички проблеми на хората с увреждания, но със сигурност е стъпка напред.

Три са основните мотиви, заради които ВОЛЯ подкрепи законопроекта. Първият - за нуждите на хората с увреждания трябва да има непрекъснатост на предоставените услуги, а не както е в момента да разчитат на проект или програма. Вторият – да се извърши адекватна оценка на хората с увреждания като се въведат ясни критерии и третият - да се отговори на изискванията на конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която България е ратифицирала още през 2012 година. ВОЛЯ пита статуквото: Защо 6 години нищо не направихте? Защо шест години бездействате? Колко още трябва да чакат хората, за да бъдат разрешени проблемите им?

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе