Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ББР влиза в ПИБ с до 70% от вдигането на капитала

ББР влиза в ПИБ с до 70% от вдигането на капитала

Българската банка за развитие ще участва с до 70% от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка. Това реши Министерският съвет на извънредно заседание.

Кабинетът прие доклад на Министерството на икономиката и на Министерството на финансите относно действия, предприети от ББР, за участие в увеличение на капитала на ПИБ.

Владислав Горанов припомни историята на кандидатстване на България в Еврозоната и Банковия съюз на ЕС, и каза че последното условие е увеличението на капитала на ПИБ. Акциите ще се пратят на пазарни цени, каза премиерът Борисов. 

По-рано министър-председателят посочи, че придобиването на акции на ПИБ от Българската банка за развитие  е изключително важна сделка, както и за влизането ни в еврозоната.

„Целта ни е юли месец този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще има фалира банките. С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. За това се налага днес да приемем една точка - тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка", каза Борисов.

Финансовият министър Владислав Горанов припомни, че след стрестестовете от 2016 г. , когато по методика на ЕЦБ са проверени 6 български банки, е бил установен капиталов недостиг при неблагоприятни сценарии за икономиките на две банки- Инвестбанк и ПИБ. И двете вече са капитализирани според изискванията, подчерта Горанов. И формулира решението така: кабинетът одобрява участието на ББР в ПИБ да се извърши при пазарни условия и до 70% от записаните и заплатени акции, а министър Караниколов – да уведоми ББР за съгласието на кабинета. Премиерът допълни, че акциите ще бъдат изкупени от банката на цени, включващи и лихви.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе