Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Власт и опозиция спориха по годността на Ревизоро

Власт и опозиция спориха по годността на Ревизоро

Дебатът по избора Емил Димитров, известен с прякора Ревизоро, за министър на околната среда и водите премина във взаимни обвинения между управляващи и опозиция - от кризата в Перник до това колко компетентен е Димитров, за да заеме този пост.

Категорично против неговата кандидатура и рокадата на поста се обяви опозицията от БСП и ДПС.

„БСП няма да подкрепи предложената кандидатура. Ние можем само да ви благодарим за нея, за начина, по който беше направена, както и за мотивите, с които беше взето решението. По един невероятно убедителен начин демонстрирахте цялата несъстоятелност на това управление и цялата си непригодност да решавате проблемите на хората в държавата. Първо – коалиционният ви съвет се събра за първи път от много време. Но какво разбрахме от него – че бил неприятен“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от левицата Кристиан Вигенин.

Защо Нено Димов е „на топло“ в ареста, а други – министърът на регионалното развитие и благоустройството, бившият областен управител на Перник, са си вкъщи, попита той от парламентарната трибуна. Според него основната логика на тази рокада в екоминистерството е да се намери някой, който да „гарантира балансите“ във властта и „довършване на мандата“.

 „Какъв невероятен късмет – роден е в Перник“, пошегува се Вигенин по отношение на колегата си Ревизоро, който досега заемаше поста на депутат от „Обединени патриоти“. Според него той не познава сектора, а основната му задача ще бъде единствено да съхрани властта, а в името на това е готов да плати висока цена“. Левицата разкритикува управляващите и заради отсъствието на премиера от пленарна зала, по време на гласуването на промяната в кабинета. „Министър-председателят избяга от безводието в Египет“, заяви Вигенин, визирайки посещението на Борисов в Африканската държава.

ДПС също не подкрепи промяната. „Първо – защото сме опозиционна политическа сила и второ – защото имаме своите аргументи“, обясни Джевдет Чакъров. „Сменят се министри, но трябва да има смяна на политиките и визия за реформи. Ние не чухме подобно нещо“, допълни още той. Според нето новия министър не трябва да има дори и ден толеранс, защото решаването на водната криза в Перник изисква спешни мерки.

„Министерският съвет се е превърнал в център за управление на кризи“, смята колегата му Йордан Цонев. Той попита обаче дали те „падат от небето“ или са „плод на грешни управленски решения“. „Няма с какво да се оправдавате вече. Управлявате последните 10 години“, обърна се той към колегите си от ГЕРБ.

„Моделът на управление е грешен. От криза в криза ще вървите. Ние няма да подкрепяме нито една палиативна мярка на това мнозинство, защото то е изчерпано“, разкритикува още той.

Според „Обединени патриоти“ обаче, в чиято квота попада министерството, не е никакъв проблем, че кандидатът не е експерт в областта на екологията. „Личността определя длъжността“, смята депутатът Славчо Атанасов. За пример той даде кметът на столицата Йорданка Фандъкова, който, по думите му, е „един учител по руски език“, а печели изборите и ще управлява вече четвърти мандат.

Интересен паралел направи колегата му Александър Сиди, който се ядоса на критиките на левицата за експертизата на Емил Димитров – Ревизоро. „БСП имат опит в екологията с кризата в Чернобил“, пошегува се той от парламентарната трибуна.

Парламентарната група на „Воля“ пък напусна пленарната зала и не участва в гласуването. Позицията на партията аргументира Пламен Христов. „Схемата на разделяне на министерства на „наши и ваши“ показва, че системата е сбъркана“, заяви той. Той се обърна към депутатите от ВМРО, в чиято квота попада Министерството на околната среда и водите. „Най-добрият ви екоексперт е в ареста, това говори за подбора ви на кадри“, смята той.

Кандидатурата на Ревизоро защитиха и от ГЕРБ. „С две ръце подкрепяме предложението за промяна в Министерски съвет, с молбата Емил Димитров да влезе нормално, с летящ старт. Да намери пробойните и с помощта на мнозинството те да бъдат спрени, за да не се стига до подобно нещо другаде“, коментира депутатът Александър Ненков.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе