Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Премиерът: Русия няма вина за газа, хората щяха да псуват мен

Премиерът: Русия няма вина за газа, хората щяха да псуват мен

Бойко Борисов описа и драмата с газа в последните часове на старата година. "След онази зима българинът гледа с подозрение руския газ. В случая Русия и Газпром нямат никаква вина", отсече премиерът пред БТВ, "Чувам анонси, че някой искал да открадне бизнеса - обичат да си измислят", вбеси се той.

Премиерът показа договора със заявките с нулите, както и писмото от "Овергаз" с молба за помощ на 31 декември. "Газпром ни предупредиха чрез БЕХ и Булгаргаз, че един от основните дистрибутори не прави заявки. Това не е наша работа. На 31 декември следобяд дойде такова писмо до нас относно "Овергаз". Обърнаха се с молба до "Булгаргаз" от "Овъргаз" незабавно да се сключи типов договор за доставка на природен газ през януари. Нормално ли е да изправиш държавата на нокти на 31 декември в 18,30 ч! Ако не го бяхме подписали, изпадаме в две хипотези. Хората остават на студено при минус 15 градуса. Кого ще напсуват хората- Бойко Борисов или Овергаз. Със сигурност мен", отсече Борисов.

В другия сценарий премиерът намекна за опит за сриване на енергийната система за държавата. Той се аргументира, че при липса на доставки на газ на 31 декември 200 000 българи са щели да минат на ток  и това можело да срине електрическата система на България. Борисов обаче пожела на Овергаз да си реши проблемите с Газпром. И заяви, че няма да се бърка в частни отношения. Борисов сподели още, че отношенията с Русия по газовата тема в момента са отлични.

Борисов обвини още веднъж кабинета "Орешарски" за провала на проекта "Южен поток". "Набутаха си техни фирми и вдигнаха цената до 3 милиарда. Дойде сакнцията на ЕК, после и кризата в Украйна и проектът приключи", каза още Бойко Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе