Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Премиерът Йълдъръм към Борисов: С вашето председателство получаваме хубави послания от ЕС

Премиерът Йълдъръм към Борисов: С вашето председателство получаваме хубави послания от ЕС

Премиерът Бойко Борисов посрещна турския си колега Бинали Йълдъръм в Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул. Борисов пожела на Йълдъръм здраве и просперитет на турския народ. "Сега всички ще кажат евала на тези, които са разрешили това", заяви Бойко Борисов във връзка с реставрацията на Желязната църква.

Борисов увери Йълдъръм, че сега хиляди ще дойдат и ще видят възкръсването на "Свeти Стефан". Министър-председателят на България заяви, че се надява искрено през 2018 година да се подобрят отношенията между Турция и Европейския съюз. "Колкото и да сме малки ще се опитам да направим нещо", добави Борисов.

От своя страна турският премиер Бинали Йълдъръм заяви: "Добре дошъл, приятелю. Нека 2018 година да бъде по-добра във всяко отношение от 2017 година. Поздравявам Ви във връзка с европредседателството на България. По време на европредседателството ви веднага започнахме да получаваме хубави послания от Европа. С ЕС не сме имали проблеми в миналото, но понякога се изостряха отношенията ни по време на избори".

В отговор на казаното от турския премиер Борисов отбеляза: "В България старите ловджии казват: Най-много се лъжем преди избори и след лов". Думите му предизвикаха смеха на Йълдъръм и двамата доволни си стиснаха ръцете.

* * * *

В речта си пред гостите, Йълдъръм акцентира и върху значението на църквата.

"Реставрирайки църквата „Св. Стефан" ние я отворихме за нашите граждани – християни и по този начин изпълнихме своя отговорност, идваща от нашите деди, заяви турският премиер. - И това е най-добрият пример за толерантността, която датира тук от стотици години насам. В нашата страна имаме граждани от различни религии и за да могат да изпълняват своята религия в спокойствие, мир и да могат да живеят заедно, Истанбул и нашето правителство полагат всички усилия и това е една от важните ни задачи, добави Йълдъръм.

"Ние издадохме закон, с който направихме възможно да се върнат имотите на религиозните фондации и по този начин 167 фондации получиха 1029 свои имоти. Те възстановиха собствеността си върху тях и този проблем, който идваше от миналото, беше разрешен, подчерта турският премиер. Национализмът и нетърпимостта км чужденците и бежанците, историческите предразсъдъци се увеличават в днешно време. За съжаление се увеличават радикалните виждания. В един такъв период премиерът на Българя, моят скъп приятел Бойко Борисов, участва на тази церемония и заедно с посланието, което ще дадем на целия свят, вярвам, че ще бъде много смислено. Това, на което даваме живот ние тук не е само да дадем живот на едно исторически наследство, а и има философско изражение, има и послание за толерантност. Затова се надявам това послание да бъде добре разбрано", каза още Йълдъръм.

"Реставрирането на това произведение, откриването му за гражданите е нещо, на което присъства и положи страшно много усилия нашият президент, а и община Истанбул. Благодарение на всички тези усилия днес откриваме това произведение, начело с фирмата, която извърши реставрацията, добави още турският премиер. Между турския и българския народ има исторически връзки и добросъседски отношения, от векове насам до днес стигат тези човешки и културни взаимоотношения. Българските граждани с турски произход имат много голяма роля, която не може да бъде пренебрегната. Турските граждани с български произход имат също много голяма роля за тези взаимоотношения, с приятелския мост, който създават те, нашите взаимоотношения се развиват в положителна посока. Днес ние осъществяваме важно регионално сътрудничество и подкрепа. Турция с решителност проследява целта за членство в ЕС и това е въпрос, който в председателството на България на Европейския съвет ще даде възможност за нови сътрудничества в това отношение и ще ускори този процес, аз вярвам в това. Поздравявам България за председателството на Европейския съвет", заяви още Йълдъръм.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе