Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Нинова успя! Конгрес на БСП на 28 октомври, напук на опозицията /ОБНОВЕНА/

Нинова успя! Конгрес на БСП на 28 октомври, напук на опозицията /ОБНОВЕНА/

Вътрешните опозиционери на сегашното ръководство на БСП скочиха срещу лидера си Корнелия Нинова и нейното предложение за извънредно свикване на заседание на 49 конгрес на пленума в парк-хотел "Москва".

Въпреки това не успяха да го отложат, защото при гласуването да има, или да няма конгрес, пленумът се раздели на две, но все пак надделяха онези, които подрепиха Нинова. 50 социалисти се обявиха против конгрес след две седмици, двама се въздържаха, а 54 зааха зад предложението на ръководството. След бурни дебати пленумът все пак прие предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за пленум след две седмици. Членовете на Националния съвет го насрочиха с гласуване на 28 октомври, както поиска соцлидерът.

Срещу спешното му свикване скочиха Чавдар Георгиев, Георги Божинов и Димитър Дъбов. Хората от обкръжението на Михаил Миков укориха соцръководството, че ще прави конгрес за алтернативен бюджет.

Това означава, че всяка есен ще трябва да правим конгрес за бюджета, скочи бившият зам.-председател на ПГ на левицата, когато лидер беше Михаил Миков. Тоя форсмажор за две седмици да се прави конгрес е нещо, което отдавна не е експериментирано от нашата партия, атакува и Димитър Дъбов. Да занимаваме конгреса с българското председателство, с бюджета на републиката - това са безумни неща, удиви се бившият зам.-шеф на БСП от времето на Станишев.

Това е да вдигнем шум само - ще се забрави и ще замине. Ако трябва да има конгрес, да е по организационно-политическото състояние на партията, предложи Дъбов. Цяла серия избори загубихме, добави той.

Това, което ни се предлага, не са въпроси, които трябва да бъдат разглеждани на конгрес, категоричен бе той. По предложение на Божинов пленумът насрочи ново заседание на Националния съвет за резлутата от частичния местен вот и организационното състояние на структурите другата седмица.

Преди пленума Кирил Добрев се опита да защити Нинова. "Темата Корнелия Нинова и председател на БСП не съществува, защото тя беше избрана преди една година и изборът е от цялата партия, коментира зам.-председателят на партията. - Конгресът е работен, уточни още той по повод предстоящото насрочване на най-висшия форум за края на октомври или началото на ноември."

"Щом насрочваме конгреса в 14-дневен срок, материалите за него се внасят за разглеждане на пленума", опонира в залата Георги Божинов. За това той настоя другата седмица отново да има Национален съвет, за да се анализира алтернативния бюджет на БСП предварително, както е по устав. Божинов, който минава за опонент на сегашното ръководство, предупреди, че не е редно конгресните документи да бъдат раздадени на делегатите директно по време на заседанието на 49 конгрес.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе