Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Управляващите се разбраха за изборните правила

Управляващите се разбраха за изборните правила

Смятаме ,че правителството може да продължи полезната си за България дейност. Това каза председателят на ПГ на ПФ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в парламента след срещата между премиера Бойко Борисов и представители на Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Във възка с промените в Изборния кодекс, предложени по-рано днес, Симеонов заяви: "Радвам се да ви съобщя, че ние постигнахме обща позиция. Няма да зарадваме опозицията. Смятаме ,че правителството може да продължи полезната си за България дейност и в тази връзка промените се постарахме да бъдат минимални". Симеонов уточни,  че става въпрос за секциите в чужбина и проблемното квадратче „Не подкрепям никого".

„Не виждаме никакво основание за каквито и да било промени във взаимоотношенията в парламента и в правителството от друга страна", подчерта той. 

Във всички страни-членки на ЕС без ограничения в рамките на закона и законите на държавите, в които гласуват и нашите граждани, ще има разкриване на секции. Това каза председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски веданга след Симеонов. 

 „В останалите държави от света законът остава в сила до 35 секции", каза той. Според него по този начин ще се решат проблемите на гражданите.

По-рано днес ПГ на ГЕРБ внесе в деловодството на парламента предложение за промени в Изборния кодекс. Промените бяха внесени от народния представител и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов. Пред журналисти той обясни, че основният акцент в предложението на ГЕРБ е ограничението за максималния брой изборни секции (35) в чужди държави да отпадне за страни-членки на Европейския съюз.

Освен това от ГЕРБ предлагат да се създаде правната възможност, при необходимост, със решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), взето в деня на самите избори, да може в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборна урна. Третата група промени, предложени от парламентарната група, се отнасят до отчитането на отрицателния вот и квадратче „Не подкрепям никого". От ГЕРБ предлагат във всички видове избори този вот да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат, уточнява Фокус. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе