Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Турция ни пуска азерския газ (ОБЗОР)

Турция ни пуска азерския газ (ОБЗОР)

Борисов доволен, че вече няма бежански натиск по границата

Отношенията със София ще са приоритет за Анкара следващите 4 г., обеща гостът

България е вратата на Турция към Европейския съюз. Това заяви в София турският премиер Ахмет Давутоглу, който дойде на еднодневно работно посещение у нас. Гостът се срещна със своя колега Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев. Давутоглу благодари на Борисов за подкрепата, която е оказал във връзка с членството на Турция в ЕС и за бежанците от Сирия. "Визитата ми в София е израз на добросъседски отношения и общата ни съдба", посочи Давутоглу на съвместна пресконференция с Борисов в резиденция "Бояна".

Той увери, че в следващите 4 години, докато е на власт, отношенията с България ще са приоритетни. "От първостепенно значение ще бъдат икономическите връзки в областта на енергетиката, земеделието, търговията и инвестициите, а стокообменът, който в момента е 5 млрд. долара годишно, ще бъде увеличен", заяви Давутоглу. Той съобщи, че през април е планирана среща на високо равнище между двете правителства в София. Гостът посочи два конкретни съвместни проекта, чието осъществяване започва. Единият е пускането на скоростен влак Истанбул-София, а другият е докарването на азерски газ до България през Турция. "Става въпрос за 1 млрд. куб. м от находището "Шах Дениз II" по бъдещата междусистемна газова връзка с Турция след пускането в експлоатация на Трансанадолския газопровод (TANAP)", обясниха експерти. Количеството беше договорено преди няколко години с азербайджанската газова компания SOCAR. Визитата на Давутоглу у нас отприщи забавения с години проект за изграждането на интерконектора с Турция.

От своя страна Борисов за пореден път подчерта усилията, които полага южната ни съседка за удържане на бежанците. "Спокойно мога да кажа, че миграционния натиск през последните седмици по нашата граница го няма", каза Борисов. Той изрази задоволство, че Турция възражда идеята за доставка на азерски газ до България. По думите му България, Турция и Гърция са решили да изградят интерконекторни връзки, които заедно с газовия разпределител "Балкан" ще осъществят истинска диверсификация и движение на газ във всяка посока. "Няма да бъде заобиколена нито една държава, всеки ще пренася газ и ще печели от транзитни такси", каза още Борисов. И съобщи, че в четвъртък в Брюксел ще проведе среща по този въпрос с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Двамата премиери заявиха, че ще предприемат драстични мерки срещу трафикантите на бежанци. "Има хора, които получават огромни пари на фона на тази човешка трагедия. Надявам се нашите служби да покажат видими резултати в тази област", каза Борисов.

Той благодари на турската страна и за подкрепата в борбата с контрабандата.

Влак стрела от София до Истанбул

Давутоглу посочи още един голям съвместен проект, който предстои да се осъществи - скоростния влак София - Истанбул. "Надявам се скоро министрите на транспорта да ни поканят на откриването на жп линия между България и Турция, по която влаковете да се движат със скорост 180 - 190 километра в час", допълни българският премиер Бойко Борисов.
Към проекта има интерес и от китайски компании. Инвеститори от Поднебесната империя са готови да строят високоскоростна железопътна линия у нас. Тя трябва да е продължение на тунела под Босфора в Истанбул към Европа, като идеята е по този коридор да преминават товари между Азия и Стария континент. Китай има опит в изграждането и експлоатирането на високоскоростни жп отсечки.

Междувременно световните агенции съобщиха, че първият товарен влак от Китай е преминал в началото на седмицата през Централна Азия до Грузия по т. нар. железопътен Път на коприната. Маршрутът през Казахстан и Азербайджан трябва значително да съкрати времето и да намали разходите за транспорт на изток. Композицията с контейнери с потребителска електроника е потеглила от китайското пристанище Лянюнган на 29 ноември и пристигна в Тбилиси на 13 декември. Тя бе посрещната от премиера Ираклий Гарибашвили, според когото вместо морски превоз от 40 дни сега вече китайските товари ще могат да стигат до Черно море за 8-10 дни. След това от пристанище Поти те ще продължават с кораби за Истанбул и Европа, където ще се доставят след още 3-5 дни.

Ако се реализират плановете през 2016 г. да има и жп връзка на Грузия с турската мрежа през град Карс, вагоните с контейнери ще могат да стигат до Истанбул без претоварване.

Така остава само едно място за прехвърляне с кораб - 12-часово плаване през Каспийско море от казахстанския Актау до азербайджанския Алят. Фериботната връзка между тях работи от миналата година.
"Пътят на коприната" е грандиозен инфраструктурен проект, иницииран от Китай, създал специален фонд от 40 млрд. долара за инвестиции в евро-азиатския и азиатско-тихоокеанския район.

EС да определи квота за бежанците

Брюксел да определи квота колко бежанци може да приеме - така, както са направили САЩ. За това призова премиерът Бойко Борисов по време на пресконференцията с турския си колега. "САЩ честно казаха: до 2018 г. можем да вземем 80 000 души. Това, което ние направихме, е да кажем, че могат да дойдат, без да има готовност да ги приемем", припомни Борисов.
По повод оградата на границата с Турция, която страната ни издигна, Борисов уточни, че това не е ограда, която разделя двете държави. "Това е съоръжение, което се изгражда, за да няма нелегално преминаващи през границата, а всеки да минава през КПП-та, за да им се вземат пръстови отпечатъци, уточни Борисов.

Не иска напрежение с Русия, подаде й ръка

Турция няма никакво желание да има каквото и да е напрежение с Русия, защото това влияе на страните от Черноморския регион и на световния мир. С Русия сме готови да обсъждаме всякакъв вид въпроси. Така турският премиер Ахмет Давутоглу коментира пред журналисти темата за руско-турските отношения след свалянето на руския военен самолет преди месец. Давутоглу посочи, че единствено е желаел да защити въздушното пространство на страната си. Надявам се в бъдеще да подновим традиционното си сътрудничество, каза Давутоглу. От своя страна Борисов посочи, че истински вярва, че Русия и Турция ще подобрят отношенията си, защото те са важни и за осъществяването на големите енергийни и инфраструктурни проекти в региона. "Едно от най-важните качества на мъжа е търпението. Мога само да призова за търпение, защото над Черно море, над нашата територия и граница е хубаво да има мир и да развиваме икономиките и присъединяването", каза Борисов. Той призова и за разум от двете страни, които много години са били първи приятели.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе