Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Цветанов: Микроклиматът в ГЕРБ е на изключително ниво

Цветанов: Микроклиматът в ГЕРБ е на изключително ниво

Не се грижете за микроклимата в ГЕРБ, той е на изключително ниво. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на декларация на левицата, прочетена от Кристиан Вигенин. А на лидера на социалистите Корнелия Нинова препоръча да мисли за битката, която води в собствената си партия и група, като в допълнение й пожела успех.

Уверявам ви, че ще успеем. Всеки, който иска колаборация с ГЕРБ и голяма парламентарна група с ГЕРБ, е свободен.

Да ви е честит Спас Панчев, на свой ред му отговори от трибуната Нинова. Според нея обаче не в това е въпросът, той е по-голям и е в това, което Цветанов не споменава за геополитическия интерес на България. Според нея тревожното е, че не за пръв път председателят на ПГ на ГЕРБ се разминава с премиера по важни външнополитически теми. Например, каза тя, по случая "Скрипал" Борисов е бил срещу изгонването на руски дипломати от България. В същото време вие от трибуната приканвате да ги изгоним, обясни Нинова. Сега, когато премиерът на Китай е тук, вие минирате този процес с безотговорното си изказване, че Китай и Русия са потенциална заплаха за сигурността, такива изказвания са заплаха за сигурността на Европа, коментира лидерът на БСП.

Винаги имаме диалог с председателя на най-голямата политическа партия и премиер Бойко Борисов, опроверга я Цветан Цветанов. По думите му внушенията за конфронтация са несъстоятелни, това не е БСП. В БСП вие си имате вашия проблем, отбеляза той. Иначе увери председателя на левицата, че ГЕРБ и управляващите подкрепят срещата в София на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай /формат "16 плюс едно"/. Той подчерта, че идването у нас сега на китайския министър-председател е заслуга на днешното управляващо мнозинство и на стабилността в държавата.

В размяната на реплики и обяснения с Нинова Цветанов намеси и президента Румен Радев, като отбеляза, че по време на предизборната кампания той изцяло е споделял позициите на БСП, но по-късно на Съвета на лидерите е подкрепил СЕТА и продължаването на икономическите санкции срещу Русия.

За вас анексирането на Крим, спазването на европейското право не е приоритет, защото вие самите не можете спазвате европейските правила, добави Цветан Цветанов.

Все пак той изрази надежда и апелира социалистите да работят всички заедно за важните въпроси на страната.
На декларацията, по-рано прочетена от Кристиан Вигеннин, отговори, че твърденията в нея са неверни и буди недоумение как един проевроатлантически човек може да говори по този начин. Обяснението според него е във вероятен кризисен пиар на левицата, за да избегне обяснение за Таско Ерменков и за изборите в Русия.

Според Цветан Цветанов нападките срещу ГЕРБ са и защото партньори на левицата като земеделците в лицето на Спас Панчев напускат коалицията, а ръководството й няма как до го обясни. Нямало и как БСП да обясни липсата на мотиви за внесения от самите нея вот на недоверие към кабинета. За пореден път председателят на ПГ на ГЕРБ обвини опонентите си в опит да насаждат омраза.

Изказването му, което първоначално беше по повод дискусията днес в НС по законодателни промени за борба с футболното хулиганство, предизвика поредица от лични обяснения и политически нападки между управляващи и опозиция.

Това предизвика председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ да поиска приемането на изричен регламент за прилагане на наказателните процедури, когато вместо възражения по начина на водене се дават лични обяснения.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе