Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Цонев: Най-малко ще сме засегнати от кризата

Цонев: Най-малко ще сме засегнати от кризата

България не само е най-малко засегната от коронавируса, но ще се окаже и най-малко засегнатата от икономическата криза. Това е прогнозата. Най-големият лост за възстановяването на икономиката ще дойде от ЕС. Това заяви зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев при Беновска.

Петролният пазар у нас е изкривен повече от 20 години, има наченки на монополни, картелни споразумения, като в петролните вместимости над 50% се държат от две големи компании в България – Лукойл и Петрол. Така той обясни намерението за създаване на държавна петролна компания. Цонев добави, че няколко компании пък държат над 60% от бензиностанциите.

Само тези 2 основания са достатъчно доказателство, че по регулаторен път не можем да изправим пазара, има обаче смисъл от създаването на държавен продукт, само ако е  на пазарен принцип, каза депутатът от ДПС.

 Като председател на Временната комисия за контрол на средствата и програмите, свързани с COVID-19, заяви, че вече е изпратено писмо до премиера с искане да бъдат изпратени всички решения на МС, свързани с разход на средства, организация на програми и мероприятия.

Има много високо обществено очакване във връзка с кризата да се покажат всички средства как са разходвани, всички програми как действат, защото пандемичната криза остави бюджета в европейските страни в нестандартна ситуация, да не кажа кризисна. Прехвърлят се средства от една в друга програма, свързано с процедури и законосъобразни процедури, и ние ще ги проверим – в името на доверието и заради яснота, подчерта Йордан Цонев. Според него проверките ще завършат преди края на бюджетната година, но периодично, след изслушване на един орган, ще изнасяме информация, каза Цонев като добави, че комисията въобще няма намерение да "тупка топката".

Градското дясно, което е „разградското дясно”: говоря за Да, България, или Дай, България, както ги наричат – за Христо Иванов, за Атанас Атанасов, за Иво Прокопиев от 15 години развиват една и съща теза към ГЕРБ, когато се зададат избори: „вие с ДПС ли ще управлявате?” Сякаш сега чуват, че програмите съвпадат на 98 процента, добави той.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе