Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Цвета Караянчева: Подценихме тъмните сили срещу Истанбулската конвенция

Цвета Караянчева: Подценихме тъмните сили срещу Истанбулската конвенция

"Няма драма, че ще работим с един заместник председател по-малко. Очакваме БСП да направи своята номинация. Това, което Валери Жаблянов изрази, очевидно е и позиция на неговата партия. При предишните лидери БСП се движеше в демократична посока. Получихме и много писма от български граждани, които не одобряват поведението на Жаблянов по отношение на Народния съд."

Това заяви в „Денят започва" на БНТ председателката на Народното събрание Цвета Караянчева по повод отстраняването на Валери Жаблянов от заместник председателския пост в парламента.

Тя коментира широк спектър от теми – поведението на опозицията и президента, Истанбулската конвенция, оставката на Теменужка Петкова.

„БСП от всяко нещо прави сензация, скандал. За да се измести фокуса от това, което се случва с правителството, с председателството. Ако отчетем успешно председателство, това ще е удар за опозицията. А то е успешно. Бях в Брюксел, там България я приемат като равна!", каза Караянчева. Според нея опозицията прави скандали, за да присъства в медиите. „Бих се радвала опозицията да е конструктивна", допълни тя.

„Премиерът Борисов има много работа във външнополитически план. Във въпросите на БСП има конкретика и се отнасят до отделните министри. Няма проблем премиерът да идва и да отговоря, стига въпросите да касаят политиката на правителството", каза Караянчева по повод искането на БСП Борисов да отговори на техни въпроси в Народното събрание.

„Не съм броила колко вета е наложил президентът. Той има своето право. Ние имаме своите аргументи да го преодолеем. Ако толкова често се налага вето, то девалвира.
В няколко студиа вече разказах какви са отношенията с правителството. Мнозинството трябва да помага на правителството да прокарват политиките си. Оставам с впечатление, че когато един закон не харесва на БСП президентът го връща. Надявам се г-н Радев вече да разбере, че правителството и мнозинството работят една и съща политика", коментира Караянчева връщането на закони от страна на президентската институция.

„Харесвам г-жа Петкова, защото тя е един добър министър. С оставката може би тя иска да премахне всякакви съмнения за участие в сделката с ЧЕЗ", каза Караянчева. По думите й заедно с коалиционните партньори в сряда четвъртък ще се реши въпроса за новия министър, ако се приеме оставката на Теменужка Петкова.

Истанбулската конвенция очевидно не е отпаднала от дневния ред, въпреки че премиерът Борисов обяви, че я оттегля. На въпрос на водещия „кога ще продължи дебатът за Истанбулската конвенция", Караянчева отвърна: „Дебатът продължава. Хората се вълнуват от тази тема. Аз инициирах конструктивен дебат в СУ и всяко едно мнение е качено на сайта на парламента. Грешка беше, че не го направихме по-рано. Но ние подценихме тези тъмни сили, които се намесиха и вкараха много драма и неистини в тази тема. Започна да се говори за промени в конституцията, за трети пол, вкараха се понятия, които не присъстват в този документ. Дори заглавието Истанбулска конвенция не беше коректно. Това е конвенция срещу насилието над жени и деца."

Председателката на НС бе помолена да коментира и езика на омразата в парламента. „С езика на омразата трудно ще се справим. Лош пример даваме. БСП непрекъснато търсят конфликт и изостряне на отношенията. Хамалският език бие срещу авторитета на парламента", заяви тя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе