Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Свихме външния дълг с над 2 млрд. лв. (ОБНОВЕНА)

Борисов: Свихме външния дълг с над 2 млрд. лв. (ОБНОВЕНА)

"Срам ме е, че не успяхме да представим добре конвенцията за защита на жените, тя не беше добре обяснена". Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю по Нова тв по повод една година от управленето на кабинета "Борисов" 3. 

"Гордея се с това, че с 2 млрд. свалихме външния дълг. До края на мандата ще го докараме до по 20% от БВП. Това е важно за нас като се има предвид, че втория мандат имахме да плащаме огромни пари, например за двата реактора, КТБ и американските централи. Ако не бяхме събрали с 6 млиарда лева повече с помощта на всички приходни агенции,нямаше да ни излезнат изобщо сметките", обясни премиерът.

Според него и за конвенцията, и за ЧЕЗ, информацията не е била добре представена. "За ЧЕЗ много внимаваме и не се изказваме по темета, защото там има големи адвокати, които могат да образуват страшни дела за уронване на престижа. Затова мълчаливо, но много внимателно наблюдаваме какво се случва там", каза още Борисов.

„Корупцията е бич, който всеки ден, на всички нива трябва да се смазва", категоричен бе министър-председателят.  Така той коментира зрелищния арест на кметицата на „Младост" Десислава Иванчева.

„Надявам се това да им е обица на ухото. Аз лично не обичам да има толкова голяма показност", заяви Борисов. И призова обществото да даде шанс на новата комисия за борба с корупцията.

Попитах главния прокурор "защо толкова дълго", каза Борисов по повод начина, по който бе извършен ареста на кмета на "Младост" Десислава Иванчева.

"Това, което видях, го споделих с главния прокурор и Пламен Георгиев. Всяка една банкнота трябва да се запише и опише по номер. Това са 70 банкноти или евра. Тъй като има паднало такова дело, когато Цветанов беше министър, сега всички са много по-внимателни. Това е обеца за ухото на всички и когато се провеждат подобни операции".

Така Борисов обясни показната акция по ареста на кмета на "Младост" Десислава Иванчева.

"Като Захариева и аз се притесних защо толкова време се бавят. Нека да дадем шанс на тази комисия и да приемем, че би трябвало да се изведат поуки и по-бързо да се действа. Не мисля, че иначе има проблем със задържането. Няма изострен тон между г-жа Захариева и прокуратурата. Те работят много добре. Под обществен натиск, всеки може да изпусне реплика", каза Борисов, защитавайки външния ни министър.

Борисов коментира отношенията между президента и Министерски съвет: "Враждата може да е само отрицателна. За мен президентът винаги е бил обединител на нацията, в момента не виждам да казва нищо, което да обединява. Ако има данни за корупция, да даде човека на прокуратурата. Без доказателства, не може да излезеш и да говориш така", каза премиерът

"Проблем с корупцията наистина има. Досега всички се оправдаваха с различни организации. Точно това е причината да ги обединим. Най-важна е превенцията. Всеки, който има управленски функции, трябва да има страх, че ръката на закона ще ги застигне в един момент", каза той.

Очаквайте подробности!

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе