Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Велислава Кръстева: Пеевски не се страхува от закона за медиите, той е помагал за него

Велислава Кръстева: Пеевски не се страхува от закона за медиите, той е помагал за него

Хигиената дори в работната среда е нещо много лично. Нашият закон има една амбиция и разчита на подкрепа за това да се даде светлина по отношение на финансирането на медиите. Когато преди 5 месеца се направи закона, с него решихме, че може да се даде възможност за регистрация, касаещ собствеността им, не само печатните издания, каза народният представител от ДПС Велислава Кръстева относно закона за медиите в Канал 3.

Най-малкото е неравнопоставено, издателят на списанието „Вълшебна бримка", да бъде задължена да се декларира, а пък един куп други медии не са. Надявам се след приемането на второ четене да се случи. След като беше предложен законопроекта, така или иначе ЕК препоръча държавите членки да декларират собствеността си. Ние като декларатори изпреварваме Европейския съюз. , категорична беше тя.

Налице е проблем, който трябва да бъде решен, защото той засяга пряко демокрацията. Трябва да се знае кой говори и защо, чии интереси защитава и как. Когато анонимно издание си позволи да клевети, да пуска черен пиар, лобистки кампании, те трябва да са длъжни да се осветлят. Всички ние имаме интерес да я има тази прозрачност, каза още Кръстева.

Не случайно беше предложено да се даде максимален срок от 3 седмици, за да може да се породи дискусия. Ние вече работим по допълнения към предложението ни. Би било добре да се предвидят деклариране на дарения, получени кредити, финансирания по държавни проекти и т.н. Наблюдавах реакцията на медийни групи, които бяха най-гласовити последните няколко години по отношение на прозрачността. Същите тези се опитват да оказват натиск и изявления. Никой няма нито да пуска или да спира финансиране. Има други закони, които се финансират с това. Нашата цел е светлина, прозрачност и информираност. Друг е въпросът кой се страхува от това. Делян Пеевски работи заедно с нас по този закон. Не случайно в зала ние получихме широка подкрепа, заяви още тя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе