Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Менда Стоянова: Мярката 60:40 дава кръв на бизнеса

Менда Стоянова: Мярката 60:40 дава кръв на бизнеса

Недоволството срещу някои аспекти на мярката 60:40 за подпомагане на застрашените от уволнение работници в частния бизнес продължава. Това констатира председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която обаче вижда важността на тази схема за оцеляването на българските фирми сред извънредното положение и пандемията от коронавируса.

"Бизнесът явно иска държавата да плати цялата сметка, но това няма как да се случи. Това е една хубава стъпка и няма как да бъде използвана от всички бизнеси. Обикновено ще се прилага при бизнеси, които имат външни контрагенти и имат спад в оборота. Кой формално я е предложил не смятам, че трябва да се политизира", добави още Стоянова.

Попитана какво натежава в прецизирането ѝ, Стоянова заяви, че трябва да продължи да "тече кръвта" в бизнес структурите, защото рано или късно ще свърши извънредното положение и икономиката ни трябва да се възстанови.

На въпрос за взимането на дълг от МВФ , тя заяви, че е възможност, която трябва да имаме. "Това е опция, не значи че отиваме там. Едно финансиране не е свързано с лошата финансова ситуация,  заради лошо управление, това е още една ликвидност, ако другите опции се окажат много скъпи", подчерта Менда Стоянова.

"Категорично не  съм съгласна с г-н Президента за празната хазна. Какво значи да сме лъгали, естествено, че се очаква дефицит, заради ситуацията не само у нас, но и по света заради COVID-19. Ние сме отворена икономика", добави председателят на Бюджетната комисия.

Много е трудно в една здравна ситуация да се правят прогнози, подчерта тя и добави, че имаме изключителен нисък дълг спрямо БВП. "Към момента са разписани 4 млрд. и 200 млн. лв., а останалите са буфер. Казвам, че не е последната актуализация на Бюджет 2020, защото,  ако правим промяна по пера, то те също трябва да минат през НС. Пример за това е насочените 1 млрд. лева към схемата 60:40", категорична бе Менда Стоянова.

Колегите посрещнаха решението да сме без заплати за периода на извънредно положение като жест на солидарност. Парите ще се даряват за медиците, за облекла, за консумативи, а няма да остават като икономия в бюджета. Като се взема решение за заплатите на депутатите, то те са вързани и с тези в съдебната система, на министър-председателя, министри и президент. Този път взехме малко по-различно решение и се опитахме да ограничим кръга, защото всяка една свързана система може да вземе за себе си решение, каза още Менда Стоянова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе