Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Спрените поръчки не влияят на бизнес климата

Спрените поръчки не влияят на бизнес климата

Няма напрежение сред бизнеса след спрените обществени поръчки. Това каза министър Божидар Лукарски по отношение на спирането на обществените поръчки на стойност близо 2 милиарда лева от премиера Борисов, в предаването „Тази събота" по БТВ.

„Това не е шега работа, наистина. Действието на премиера е нормално на фона на това, че общественото мнение е фокусирано и има някакви съмнения за нарушен обществен интерес или непрозрачни процедури, както и на фона на новия Закон за обществените поръчки, който е доста по-добър и прозрачен от стария", заяви той.

„Сигурен съм, че това спиране няма да забави изпълнението им и няма да наруши бизнес климата в България, както някои хора казват", увери той. По думите му, със сигурност обществените поръчки ще бъдат проведени доста по-прозрачно и критериите ще бъдат по-ясни. Министър Лукарски допълни, че поне два три пъти седмично се среща с представители на бизнеса и няма усещането, че спрените поръчки създават напрежение в бизнес средите.

„Нямам такова усещане. Малко се преекспонират нещата. Сигурно хората в дружествата, които са потенциални изпълнители по тези обществени поръчки не са много доволни, но в крайна сметка едно нова, прозрачна процедура със сигурност ще отговори на всички очаквания и ще бъде най-справедлива за всички" заяви той. По отношение на проверките на Комисията за защита на конкуренцията( КЗК ) за картел на горивата у нас, той посочи, че колкото по-бързо приключи този казус, толкова ще е по-добре за цялото обществено мнение и икономическата среда.

„Аз не мога да кажа колко ще е трудно да се докаже картела при горивата. Това е задача на КЗК и е тежка задача. Дано новата Комисия да се конструира по-бързо и да реши по-бързо този казус. Има основателни съмнения, че такъв картел съществува", заяви министър Лукарски. По повод изказванията на бившия финансов министър от първия Кабинет на премиера Борисов Симеон Дянков за картел при строителните фирми, той коментира, че е факт определено съсредоточаване в един определен брой фирми, когато се касае за обществени поръчки в сферата на строителството. „Пак роля на новото КЗК се произнесе и по този картел. Изобщо към новия състав ще има големи очаквания", каза още министър Лукарски.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе