Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Вицепремиерът Симеонов отново отхвърли исканията за оставката му

Вицепремиерът Симеонов отново отхвърли исканията за оставката му

Вицепремиерът Валери Симеонов изпълнява само функции по координация в Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това каза той на брифинг в Министерския съвет във връзка с призивите в парламента от страна на БСП, ДПС и "Воля" да подаде оставка, които са повод акцията, извършена от Специализираната прокуратура за проверка в ДАБЧ по сигнали за констатирани нарушения и заради задържаните служители на агенцията. Симеонов се аргументира, че функциите му по координирането на дейността на ДАБЧ са регламентирани със заповед от 16 май 2017 г. на министър-председателя.

Валери Симеонов изтъкна, че до момента стриктно, прецизно и ефективно си изпълнява задълженията по координацията на работата на тази агенция. Доказателство за това са фактите, че в резултат на тази координация още в началото на юни, заедно със съдействието на други министерства, в неговия кабинет са били договорени промени в Правилника за трудовата миграция и трудова мобилност, които са дали възможност за достъп на големи групи хора от българските общности да бъдат на пазара на труда през лятото на 2017 г. и 2018 г.

"След като през 2016 г. имаме нула сезонни работници от Украйна, Молдова и от останалите държави с български общности, мога да ви кажа, че тази година имаме 7700 човека, които са били на пазара на труда", допълни вицепремиерът. По думите му това е първият резултат от дейността му по координиране на работата на ДАБЧ с останалите министерства. Вторият резултат са били промените през декември 2017 г., които вече действат, по отношение на облекчаването на режима за получаване на синя карта от граждани на трети страни от български произход, припомни Симеонов. Като трети положителен резултат вицепремиерът посочи, че ДАБЧ е засилила работата си с българските общности в чужбина (най-вече на тези в Украйна, Западните покрайнини, Унгария, Република Македония и Албания). Според него това е доста сериозна дейност в мащаби, които досега не са били налице. С тези свои аргументи Валери Симеонов смята, че напълно доказва несъстоятелността на исканията за оставка, защото работата му е като администратор, който трябва да координира дейността на ДАБЧ.

Валери Симеонов бе категоричен, че няма право да ръководи и да контролира работата на агенцията.

По отношение на евентуалните злоупотреби, които предстоят да бъдат доказани, в работата по предоставянето или осигуряването на документ за произход, спрямо желаещите да получат българско гражданство, Валери Симеонов припомни, че през лятото на 2017 г. той е получил сигнали за злоупотреби в тогавашната работа на ДАБЧ. Тъй като Симеонов е нямало как да провери достоверността на сигналите, той е информирал другия вицепремиер - Красимир Каракачанов и след това тези материали са били предоставени на съответните специализирани и компетентни служби. Валери Симеонов посочи, че срещата, на която е получил сигналите за злоупотреби в ДАБЧ, е била в неговия кабинет пред свидетели на 30 октомври 2017 г. и след това писмената информация, както и устната, е предоставена на компетентните институции. След това, около 2 седмици по-късно, е имало втора среща, за да може Симеонов да се убеди дали се работи по въпроса и по този начин неговите ангажименти са приключили. Той не може да каже дали точно тези сигнали са послужили за повдигането на сегашното обвинение.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе