Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Симеон зове политиците да са по-дискретни

Симеон зове политиците да са по-дискретни

Необходимо е да обърнем представата за българското и когато нещо е чудесно, тогава трябва да кажем, че то е българско, заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за бТВ.

„Не трябва да се самобичуваме и винаги да търсим отрицателното. Не трябва да сме черногледи. Горе главата и напред!“, заяви бившият министър-председател.

Той подчерта важността на институциите в една държава. „Важно е да има респект към тези институции. Загрижен съм като виждам, че има известни сблъсъци. В името на бъдещето на България те трябва да се преодолеят“, каза Симеон Сакскобургготски.

Сакскобургготски отказа да коментира конфликта между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов с думите, че „уважава и двете институции“. Според Сакскобургготски е важно един политик да бъде по-дискретен.

На въпрос за задаващите се трудности, бившият български премиер отговори: „Икономическата криза е последица от коронавируса, не бива да се драматизира, а да се търсят решения, за да може тя да бъде преодоляна“.

Той определи приемането ни в чакалнята на еврозоната като „още една стъпка към пълната интеграция“ в Европейския съюз. „Преминаването към еврото ще бъде интересно, няма да има сътресения, защото ние сме подготвени отдавна“, каза Симеон Сакскобургготски.

Попитан дали се е върнал в България заради имотите си, той заяви: „Не си губя времето с нелепости“.

Симеон Сакскобургготски отхвърли и обвиненията, че горите, които са му реституирани в Рила, са подложени на сеч. „Никога не е имало подобно нещо въобще, но никой не си направи труда да го провери“, каза той.

Тази година се навършиха 20 години от кончината на майка му царица Йоанна. „Тя беше и царицата и царя, когато го нямаше баща ми. Беше много взискателна и строга“, сподели Симеон спомените си за нея. „Дори ме зашлеви шамар, когато бях на 19-годишна възраст, защото отговорих неподобаващо“, добави той.

Бившият премиер коментира и изграждането на път около Рилските езера. „Видях какво се случва на Рилските езера. Една грешка може би с добри намерения, но една планинска пътека не изглежда по този начин“, категоричен е той.

Симеон Сакскобургготски заяви, че никога не си е представял, че не той, а децата му ще могат да видят България.

"Един цар не се пенсионира толкова лесно. Ментета в царската професия няма. От 70 години служа на тази страна и това малко хора могат да го отрекат. Малко хора имат щастието да служат на своята страна толкова година“, заяви Симеон Сакскобургготски.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе