Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Щафета от протести в над 50 града (ОБЗОР)

Щафета от протести в над 50 града (ОБЗОР)

Щафета от протести в страната срещу високите цени на горивата, „Гражданска отговорност" и данъците на автомобилите. Шофьори от над 50 града излязоха по улиците с колите си, за да изразят недоволството си.

Автошествие тръгна към пътя за Гърция. Стотици автомобили в Благоевград се събраха на паркинга пред Югозападния университет и тръгнаха на автопоход, за да блокират главен път Е-79. Хората протестират не само срещу поскъпването на горивата, те настояват да се отмени законопроектът за „Гражданска отговорност", да се преразгледа данъкът върху превозните средства. А също така - заплатите на висшите държавни служители и народните представители да се обвържат с минималното възнаграждение у нас. Организаторът на протеста Александър Стамболийски даде срок от 1 седмица исканията на хората да бъдат изпълнени. В противен случай протестиращите благоевградчани ще поискат оставката на кабинета с митинг на жълтите павета в София.

Над 100 автомобила се включиха в протестно шествие и в Габрово. Те са се насочили към прохода Шипка, идеята им е да го блокират.

Автомобили на протестиращи тръгнаха и от Перник към София. Очаква се те също да блокират ключово кръстовище на изхода на София за Южна България.

Повече от 200 автомобили, таксиметрови коли, мотори и над 400 души се включиха в протестно автошествие и в Търговище. Хората се бяха събрали на паркинг в местността "Борово око" и преди да започнат своето шествие по улиците на града изслушаха химна на България. "Не можем да търпим постоянното покачване на цените на ток, вода, парно, горива и данъци. До кога ще търпим?!", заявиха протестиращите.

Над 290 автомобила от Пазарджишко се включиха в националния протест срещу скъпите горива и непосилния стандарт на живот в страната. Участниците се събраха сутринта на битака в края на града, след което поеха в колона към Пловдив, за да се присъединят към организираното там автошествие.

Близо 4 часа протестиращите шестваха с коли из Пловдив. Около 15 часа те излязоха на магистрала "Тракия" и я блокираха при 117-ия километър. В същия час бе блокиран и изходът от Пловдив към Карлово.

Близо 3 000 старозагорци взеха участие в третия пореден протест срещу цените на горивата, който се самоорганизира в социалните мрежи. Моторизираната колона тръгна от затвореното за движение заради ремонта на жп надлеза по булевард „Патриарх Евтимий" към 11,30 часа днес, участниците паркираха автомобилите си в района на езерото Загорка, след което продължиха пеша по трикилометровия маршрут вписан в разрешителното им за проявата. Точно в 12,30 часа организаторите обявиха края на акцията, но множеството продължи под формата на граждански протест и за около 30 минути блокира подстъпите към Стара Загора и обходния път, отвеждащ към автомагистрала Тракия. Пропуснат бе само един идващ от Казанлък автомобил, превозващ болно дете. Участниците скандираха „Оставка" и „Много сме, силни сме!".

Над 100 леки автомобили се включиха протеста в Плевен. Към недоволството срещу високите цени на горивата, участниците добавиха и протест срещу повишаването на данъците на колите и срещу всички високи цени на стоки и услуги.

В Бургас протеста се насочи към подстъпа на автомагистрала „Тракия". Стотици автомобили се движеха с надпис „Протест" и включени клаксони. Голяма част от бургазлии казаха, че с протеста си подкрепят майките на деца с увреждания, които искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Протестът затвори Шумен откъм Варна и Силистра Над 1000 души достигна броят на протестиращите срещу високите цени на горивата. По-малки групи блокираха кръстовища и пътни възли и извън основния протест. Недоволни блокираха магистрала "Хемус", а в същото време техни съмишленици затвориха пътя Шумен - Силистра откъм дунавския град. За 30 минути беше затворено най-новото кръстовище в Шумен пред зала "Арена Шумен".

Във Варна с хоро на кръстовището на булевардите "Мария Луиза" и "Сливница" приключи протестът срещу високите цени на горивата и с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Протестиращите блокираха за кратко Аспаруховия мост и възлови кръстовища в центъра. Те отново спряха движението пред сградата на Общината, като останаха насред пътните платна до 13,30 ч. Недоволстващите взеха решение да излязат на улицата и утре от 18.00 часа на същото място.

Хиляди протестиращи срещу цените на горивата блокираха центъра на София. Точно в 14 часа оглушителни клаксони на автомобили проехтяха по булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител". Хората скандираха "Мафия". Жълтите павета почерняха, към протестиращите се присъединиха се много граждани с мотоциклети, велосипедисти.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе