Извънредни новини

Сгащиха Кайзера заради подпис

Сгащиха Кайзера заради подпис

Проблемите за Франц Бекенбауер продължават с пълна сила. Обвиненията към Кайзера, че е купувал гласове, с които да спечели домакинството на Световното през 2006 г. за Германия, са вече подплатени с доказателства. Медиите в страната се докопаха до документ, който е подписан от двукратния световен шампион. Споразумението е от 2 юли 2000 г. Само четири дни преди официалното гласуване, което спечели Мондиала на немците. Чрез него легендата на "Байерн" се опитал да подкупи част от Изпълнителния комитет на ФИФА. Именно това са хората, които гласуват при избора на домакин за световно. Разследване на "Spiegel" даде ход на цялата лавина. Според немското издание Бекенбауер използвал сумата от 6,7 млн. евро, за да нагласи вота.

Футболната легенда оглавяваше организационния комитет и бе натоварен със задачата да спечели домакинството за страната си. В крайна сметка Кайзер Франц успял да прикотка четиримата азиатски представители да пуснат вота си за Германия. Дори и омаскареният вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър попаднал на мушката на Бекенбауер. 70-годишната икона на немския футбол ударила на камък в опита си да убеди бившата дясна ръка на Сеп Блатер да гласува за страната му. Изхвърленият завинаги от ФИФА Уорнър пуска гласа си за ЮАР. В крайна сметка това не се оказа фатално. Бекенбауер успя - 12:11. Никой от подкупените азиатци все още не е коментирал ситуацията. Временният президент на немската футболна федерация Райнард Кох се зарече да стигне до края на цялата афера. "Бекенбауер трябва да вземе по-голямо участие в разчистването на цялата ситуация. Ще бъда щастлив, ако той ни даде някакво обяснение за документа и неговия подпис.

Въпросът как домакинството на световното бе спечелено, ще ни държи заети доста дълго време. Очевидно е, че трябва да разнищим много повече бъркотии от прословутите 6,7 млн. евро. Достигнахме до извода, че целият процес, свързан със спечелването на домакинството, трябва да бъде разследван", отсече Кох пред ZDF. Непрестанно разрастващият се скандал успя да стигне и до немския парламент. Депутатът Йозкан Мутлу, който е част от парламентарната комисия по спорта, настоя Бекенбауер да даде незабавно отговор. "Не става въпрос само за парите, а за много други неща. Ако оставим всичко така, съмненията ще продължат да се увеличават", заяви политикът. Седмицата се оказва като една от най-тежките в историята на футбола в Германия. Ден преди разкритията с подписа на Кайзера президентът на местната федерация Волфганг Нирсбах си подаде оставката.

"Реших, че трябва да си понеса политическата отговорност и си тръгвам. Тук съм още от първия ден, в който обявихме кандидатурата си за домакинство. През всичките години работих не само честно и съвестно, но и със страст", заяви Нирсбах. Всичко това усилва моята болка, защото девет години след самите събития съм обвинен за неща, с които нямам нищо общо. Искам да кажа още веднъж, че не знаех нищо за въпросните схеми", оправда се Нирсбах в официално изявление публикувано от немската футболна федерация.

Инфантино готов и за битка с Платини

Сегашният генерален секретар на УЕФА Джани Инфантино иска да добави още осем отбора на световните първенства, ако спечели изборите нов президент на ФИФА. "Трябва да мислим за развитието на футбола. Има страни, които са се класирали няколко пъти, има и такива, които никога не са се класирали. Затова трябва да позволим на повече да вземат участие в най-голямото футболно събитие - Световното първенство", заяви швейцарецът. Това предложение със сигурност ще помогне на кандидат-президента на ФИФА да събере повече гласове от най-малките членове на световната Централа. Джани обяви, че няма да оттегли своята кандидатура дори президентът на УЕФА Мишел Платини да бъде признат за невинен и да се върне в управлението.

"Ако до 26 февруари Платини още не е на работа, означава, че аз ще бъда президент на УЕФА и ще действам като такъв. Няма да оттегля кандидатурата си за ФИФА или нещо такова дори на Мишел да му позволят да участва в изборите", категоричен бе Инфантино. Той бе одобрен за кандидат от УЕФА само часове преди крайния срок. Другите претенденти за поста на Сеп Блатер са шейх Салман бин Ибрахим Ал Халифа от Бахрейн, принц Али бин ал Хюсеин, бивш изпълнителен директор на ФИФА Жером Шампан, бившият южноафрикански политик Токио Сексвейл и президентът на либерийската футболна федерация Муса Ността. "Европа да присъства и отстоява позицията си. Надявам се другите кандидати да се съгласят с това и да разберат, че президент трябва да е европеец", завърши Джани.

Вълна от подкрепа за

Нирсбах заля Германия

Подалият оставка бивш президент на Германската футболна федерация Волфганг Нирсбах получи вълна от подкрепа. Селекционерът на бундестима Йоахим Льов първи засвидетелства уважението си към него. "Независимо от фактите за мен Волфганг е прекрасен човек, както и президент. Той винаги е обичал футбола и е вършил всичко за доброто на спорта", отсече световният шампион. "За мен той бе добър президент. Всички работихме добре с него. Жалко, че се стигна до оставката му. Той правеше всичко за доброто на националния тим и федерацията", подкрепи го Лукас Подолски.

Босът на "Борусия" Д Ханс-Йоахим Ватцке също не пропусна да каже добра дума за бившия шеф на местния футбол. "Той направи правилното нещо, подавайки оставка. От друга страна съжалявам, че му се наложи да го стори. Харесвах и оценявам работата му като президент. Похвално е, че взе това достойно решение", призна Ватцке. "Това не е никак добре. Много бих искал той да си остане на поста. Сигурен съм, че Тео Цванцигер е изиграл решаваща роля и стои зад всичко това", заяви легендата на "Хамбургер" Уве Зелер.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе