Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Има ли Северна Македония териториални претенции?

Има ли Северна Македония териториални претенции?

 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов разкри шокиращи подробности от преговорите със Северна Македония тази седмица, стана ясно от предаването „Беновска пита“ по Канал 3, където лидерът на ВМРО гостува.

Във вторник след разговорите на премиерите на България и Северна Македония, Борисов ни нареди на нас с Екатерина Захариева, да продължим на следващия ден преговорите, вече онлайн,  с ответния екип от Скопие, разкри военният министър.  Според него те се държали като съвсем различни хора. Когато станало въпрос за едно от условията ни, а именно по отношение на липсата на малцинствени претенции, те започнали с някакви нескопосани обяснения. А когато Каракачанов им задал направо въпроса - дали нямат и териториални претенции, те му отговорили „чакайте да намерим друга формула“.

Така приключихме разговора и досега не знам да е имало иницатива от страна на Скопие, добави Каракачанов.

Той заяви, че България три години и три месеца е направила всичко възможно да се приеме Северна Македония в ЕС. След подписания договор е трябвало да има прогрес по отношение на историята. Вместо това обаче българите са наричани монголо- татари, фашисти и убийци. Това няма как да е акт на добросъседство и приятелство, казва Каракачанов.

Нашето общество е загубило доверие по въпроса, защото вижда езика на омразата при съседите. В същото време не бива да се забравя, че навремето президента Желев убеди руската федерация да признае Македония, подарихме им въоръжение, дадохме им финансова помощ и досега даваме възможност на десетки младежи на безплатно образование у нас.

Имаме обаче условие – да спре историята да бъде ябълка на раздора. Не може те да крадат и да фалшифицират историята и на база на това да създават език на омразата, заяви Каракачанов.

Подкрепихме ги за влизане в НАТО, направихме десетки жестове. Бяхме благосклонни, но не отстъпчиви.

Затова във вторник нашето решение ще е следното - България ще каже, че българската подкрепя за членство на Северна Македония стои, България ще подпомага усилията й, но според нас, Северна Македония още не е готова да започне преговори за членство.

Следващо решение би могло да се вземе при председателството на Португалия, която едва ли ще бърза, така че в следващата една година колегите от Северна Македония ще имат време да наваксат, обясни Каракачанов.

Когато изпълнят Договора за добросъседство, ще дадем съгласието си. Готов съм и на Коледа да преговаряме с тях, ако приемат нашите искания, добави Каракачанов.

Вицепремиерът се изказа и по още 3 въпроса.

По отношение на спорните моменти с ГЕРБ за отменените пари за детски за всяко дете той заяви, че няма как да подкрепят управляващите, защото не бива да се противопоставят семейства срещу полицаи.

България се намира в демографска криза. Какво искаме - да финансираме циганската раждаемост и гета, няма да стане, каза Каракачанов.

Моите колеги са категорични, че няма да мине предложението на ГЕРБ.

По отношение на изборите в САЩ той каза, че „такива избори не е имало. Кого ще избере американският избирател, си е негово право. Когато има спорове, има съд да ги реши“, каза вицепремиерът.

Той акцентира на безпрецедентното противопоставяне и припомни, че преди е имало големи протести в полза на Байдън, сега има подобни – в подкрепа на Тръмп.

За военнополевите болници каза, че имат готовност, но няма засега необходимост.

Призовавам – помагайте с доброволци и с кръвна плазма, заяви още Каракачанов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе