Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Само 4 партии със сигурни евродепутати

Само 4 партии със сигурни евродепутати

София. Народът ще отговори три пъти с "да" на предложения от президента Росен Плевнелиев референдум, в случай че се състои. Това показват данните от националното изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в периода 1-6 март сред 1016 души.

В полза на мажоритарния вот се определят 60,3 на сто, а против са 19,5. Въвеждането на задължително гласуване пък се подкрепя от 46,2%, а несъгласните са 40,6. Електронен вот искат 46,1 на сто от запитаните, а 35,8% са против. Вчера Инициативният комитет на проф. Георги Близнашки внесе подписката в парламента, но вероятно референдумът ще се състои през есента. Отсега твърдо намерение да гласуват на допитването заявяват 52,8%.

След масовите протести правителството на Орешарски стои добре в очите на избирателите. 25,2% считат, че кабинетът се справя по-добре от предишния, 35,1 не виждат разлика с управлението на ГЕРБ, а 31,2 на сто са на мнение, че сегашният Министерски съвет е по-слаб от миналия.

Твърда заявка за участие на евроизборите дават близо 65 на сто. "Ако отиде толкова много народ до урните, ще си изям дипломата. Високата готовност отразява пожелателно мислене, което никога не се оправдава", пошегува се социологът Юлий Павлов. Той прогнозира, че на 25 май бюлетина ще пуснат между 2,5 и 3 млн. души. В навечерието на предизборната кампания се наблюдава силно разочарование от политиката сред гражданите. Нито един политик няма положителен рейтинг, а хората ще гласуват с отвращение, отбеляза Павлов.

В последния сондаж ГЕРБ изпреварва с малко БСП, което се дължи на отлива на червени гласове към АБВ. Две трети от почитателите на Георги Първанов идват от соцпартията. Затова азбукарите се стремяха да не ги изключват от БСП, те се представяха като запасната червена писта. Засега със сигурност бариерата от 5,88% преминават ГЕРБ, БСП, ДПС и Реформаторският блок. Около чертата се движи партията на Бареков, а малко под летвата се намират АБВ и НФСБ.
Центърът за анализи и маркетинг предвижда следното разпределение на евродепутатските мандати: ГЕРБ и БСП по 6, ДПС - 3, Реформаторски блок - 1. 17-ят български мандат е под въпрос и може да отиде или при "България без цензура", или при АБВ, ако някой от тях преминат бариерата.

"Атака" със сигурност няма да се класира за Европарламента. В националистическата ниша битката се печели от НФСБ, които имат двойно по-голям резултат от партията на Волен Сидеров", коментира Юлий Павлов.
Доверието към основните институции у нас също не е особено стабилно. Единствено православната църква се радва на малко повече доверие (44,5%), отколкото недоверие (44%). Работата на полицията се одобрява от 42,3 на сто и се критикува от 52,4. Подкрепата за кабинета е 25%, а недоверието към него - 70,7 на сто. На дъното традиционно е Народното събрание с одобрение от 20,3% и неодобрение от 75,8%.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе