Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Сачева пробва да даде надежда

Сачева пробва да даде надежда

Има 5800 души, които се лекуват в болниците, а за последните дни 5700 са оздравели. Така социалният министър Деница Сачева пробва да даде надежда на фона кошмарните данни от Единнния информационен регистър за заразените с коронавирус у нас. И днес те гонят 4000 като 40% от тестовете са положителни.

"В повечето болници има необходимата апаратура, техника и предпазни средства. Това, което липсва, са лекарите, те са най-засегнатата група", каза Сачева пред БНТ. По думите й лятото е било използвано за закупване на апаратура. "Почти 60 млн. лв са изразходвани, за да се плащат допълнителни 1000 лева на лекари и медицински персонал за допълнително материално стимулиране. Няма как от март до септември да произведем нови лекари и медицински сестри", каза още тя.

"Управляваме кризата. Предвид факта, че това е пандемия, която не е позната, трудно е да кажем колко време ще продължи и колко души ще обхване. Част от опозиционното говорене е свързано с това, че много хора проявяват манията си за величие повече, отколкото потребността си да направят нещо добро", коментира социалният министър. Според нея политическите решения не са въпрос на това да излезеш с диктовката на това, което трябва да се случи. "Политическите решения са изработвани в разговор и диалог и споделяне на различни алтернативи", обясни тя.

"Изпълняваме и препоръките на МВФ и ЕЦБ, имаше лозунги "харчете, харчете". Нямат ли нужда пенсионерите от подкрепа? Бизнесът няма ли нужда от подкрепя? Готвим се да изпълняваме предложения бюджет и не смятам, че правим неоправдани харчове", каза още Деница Сачева.

"Вече 5 месеца имаме стабилен спад на безработицата. За октомври 6,9%, а за септември - 7,2%.  Към момента броят на безработните е 222 518 души. Стремим се да застанем зад всеки човек, който има нужда от помощ", добави още Сачева. Според нея се налагат такива мерки, от каквито има нужда.

От следващата седмица тръгва новата мярка за затворени бизнеси - отделят се 50 млн. лв. за почти 50 хил. души, за бизнеси, които биха могли да бъдат затворени при евентуални нови по-строги мерки.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе