Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Реформаторите: Намалете депутатските заплати с 20%

Реформаторите: Намалете депутатските заплати с 20%

Велико Търново. Реформаторският блок в старата столица настоява всички народни представители да получават 80 % от възнагражденията си до края на 2013 година, а министрите - не повече от 80 % от заплатата си. Реформаторският блок предлага субсидиите на политическите партии за последното тримесечие на 2013 г. да се намалят с 20 % , а НЗОК да отмени решението си за финансиране на болничната помощ с 80 %.

Предложенията са събрани в политическа декларация, с която Областният съвет на Реформаторите излезе след заседание във вторник във Велико Търново. Повод за нея стана решението на управляващите болниците да бъдат финансирани за дейността си едва на 80 %.

„След демонизирането на българските лекари, днес сме свидетели на поредното унищожаване на работещите болници. След като по време на управлението на ГЕРБ само в нашата област бяха закрити болничните заведения в Полски Тръмбеш и Елена, сега пък БСП, ДПС и Атака решиха, че болниците в България ще бъдат финансирани на 80 % от дейността им", се казва в нея.

Реформаторите във Велико Търново твърдят, че управляващите са неспособни да направят здравеопазването достъпно за всички българи. В декларацията си те настояват бюджетите на Народното събрание и Министерски съвет да се намалят в разходната им част с 20 % за последното тримесечие на 2013 година.

„Всички спестени средства от горните мерки да бъдат оползотворени за дофинансирането на българското здравеопазване чрез актуализация на бюджета на НЗОК за 2013 година. 100 % от глобите за отсъствие на народни представители от заседания на Народното събрание да се преведат в НЗОК или във фонда за лечение на деца", настояват от Реформаторски блок – Велико Търново.

Д-р Ваньо Шарков каза че декларацията е изпратена до всички медии за да могат институциите и депутатите солидарно да решат дали могат да си намалят заплатите за да се спаси здравеопазването до края на тази година.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе