Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Вежди Рашидов и Корнелия Нинова кръстосаха шпаги в парламента

Вежди Рашидов и Корнелия Нинова кръстосаха шпаги в парламента

Вежди Рашидов се почувства засегнат от думи на лидера на БСП Корнелия Нинова към ГЕРБ и прочете декларация от парламентарната трибуна за свършеното от него като министър на културата два мандата. Това се случи малко след началото на днешното заседание на Народното събрание.

Щях да подмина поредната ви емоция, но няма да го направя, защото вие публично заклеймихте управляващата партия ГЕРБ с думите "шайка крадци", обърна се Рашидов към Корнелия Нинова. В крайна сметка кои сте вие да ни осъждате всички на гражданска смърт, да вадите имената и да слагате публична дамга на челата на управляващите, както еврейските звезди на Хитлер, коментира той. Това е недопустима клевета, заяви Рашидов. Като два мандата министър на ГЕРБ се чувствам засегнат, каза той и посочи, че по негово време е направена театрална реформа и днес залите са пълни, ремонтирани са редица театри, училища, галерии и музеи, реставрирани са църкви и крепости.

"Това направихме екипът ми и аз само за седем години. А вие, г-жо, ходите като парламентарна манекенка да си правите фотосесии с мъките на хората", коментира Вежди Рашидов по адрес на Нинова.

Познавам такава шайка, за която вие говорите. Това е тази шайка, която участваше в бандитската приватизация и в РМД-то, коментира Рашидов. По думите му това са хората, които са ограбили държавата. Горд съм, че моето изкуство носи зад граница слава на моята държава, заяви Рашидов. От днес нататък няма да дам съгласието си чрез моето изкуство да се популяризира българската държава, за да предоставя тази възможност на вас и на вашите комсомолци, коментира той.

Радвам се, че групата на БСП са повече от 20 човека, започна декларацията си Рашидов. "За съжаление, явно вашата лидерка си чукна надницата и замина пак", каза той. Няколко минути по-късно, докато Рашидов още четеше декларацията си, лидерът на БСП Корнелия Нинова се върна в пленарната зала.

Тази декларация беше най-силното доказателство защо този парламент е изчерпал своята същност, коментира лидерът на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова в отговор на декларацията, прочетена от Вежди Рашидов. Каква политика имаше в тази декларация, какво решение за българите, попита тя. Имаше омраза, лични нападки и квалификации към председателя на опозицията. Когато се изправихме не срещу вас, а срещу системата, от която сте част - олигархично-политическата мафиотска система, сме си дали сметка какво ни чака, коментира Нинова. Няма да ни уплашите, нито ще ни спрете с подобни декларации, заяви тя.

"Не разбирам защо се обиждате, когато цитираме един от вас и при това лицето ви - Антон Тодоров, който говори всеки ден от ваше име", коментира лидерът на БСП. Един от вас смята, че вие сте шайка и много хубаво ви описва, подчерта тя и показа книгата на Антон Тодоров. Нинова отбеляза, че БСП представлява един милион българи и призова да се спре с разделението, омразата и противопоставянето на българи срещу българи.

Относно определението "парламентарна манекенка" и снимките с животни, Нинова отново обвини управляващите, че са убили животните на хората без причина и ще им търсят отговорност. "От първия до последния ден ще стоим до тези хора", заяви тя.

Нинова отбеляза, че културата и образованието са в основата на всяка национална идентичност. Отнасяйте се с уважение към всички, които имат принос към това, обърна се тя към Вежди Рашидов. "Вие не сте единственият творец в България, те са хиляди", заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП отбеляза, че днес след хилядите обещания на управляващите след катастрофата край Своге е трябвало да се гледа Законът за пътищата. "17 души убихте, днес трябваше да им решим проблема", заяви Нинова в края на изказването си. Това предизвика бурна реакция от депутатите на ГЕРБ, които я изпратиха от трибуната с въгласи "Ууу" и тропане по банките, а председателят на Народното събрание Цвета Караянчева й направи забележка, съгласно парламентарния правилник, защото е отправила обвинения към цяла парламентарна група.

От БСП възразиха срещу начина на водене на заседанието и поискаха Караянчева да отстъпи ръководството на днешния пленарен ден на друг колега, но тя остана на мястото си.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе