Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Радев:143 издирвани от Интерпол са искали БГ паспорт

Радев:143 издирвани от Интерпол са искали БГ паспорт

За пет години проверки на МВР са установили, че 143-ма кандидати за българско гражданство са търсени от Интерпол. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Валентин Радев.  Той коментира искането на ДПС за парламентарна анкетна комисия, която да провери разследване на френски журналисти за това, че България е дала гражданство на 114 души, обявени за международно издирване.

Радев припомни, че според процедурата дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието предава имената на кандидатите на съвет по гражданството, в който има представители на МВР. Тяхна задача е да проверят кандидатите във всички международни полицейски бази данни. "Ние само помагаме и проверяваме. Проверката ще установи има ли пропуски и дали ние не сме проверявали качествено", каза министърът. Той отказа да коментира версията, че част от получилите гражданството според френското разследване са сред тези 143 имена и нарушения има в Министерството на правосъдието или в президентството, които са следващите институции по веригата за одобрение. "Казвам ние какво правим и каква е нашата отговорност", подчерта министърът.

Радев съобщи, че около 5000 са свободните щатове в МВР, но бюджетът е разчетен там да работят 45 хил. души, а не 50 хил. В същото време повтори, че нетно са назначени 1000 души - близо 1700 нови служители срещу над 600 напуснали. За пръв път имало мобилни групи с безлимитен бензин, които обикалят малките населени места.

Министърът посочи, че директорът и зам.-директорът на полицията в София - област са освободени заради лошо управление и увери, че на места, където има напрежение, а авторитетът на полицията е нисък, например Ботевград и Ихтиман, това ще се промени. Всеки ден ставаме по добри, увери Радев.

"Вие, медиите, не казвате: "10 самолета кацнаха успешно", а казвате: "При един имаше проблеми." Така вътрешният министър  отвърна на критиките за бягствата от затвори тази сутрин. В студиото на Нова тв той показа диаграми, че всъщност през 2005 и 2008 г. бягствата са били повече.

"Ние ги хващаме и няма буквално пропуск от тия, които са се отклонили, там, или избягали... Е, Колев там - поправи се министърът, като се сети, че все още единият убиец, избягал от Софийския затвор, е на свобода. Но веднага вкара изненадващ политически елемент. - Ние търсим още втория, който е избягал по времето на Орешарски." Радев явно имаше предвид Николай Николов-Шатката, който избяга през април 2014 г. с гватемалеца Хосе Гевара Мартинес. Вторият обаче бе намерен от Европол Според Радев убийствата в България са по-малко в сравнение с повечето държави в ЕС.

"Там убийствата - в другите държави, с които ние се сравняваме, са в пъти повече. Литва, Латвия, Косово, Албания, Турция, Черна гора, Финландия, Белгия са преди нас. Е, къде има убийства в България повече?!

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе