Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Дончев:Радев за бюджета като котката на Шрьодингер

Дончев:Радев за бюджета като котката на Шрьодингер

Вицепремиерът Томислав Дончев сравни поведението на президента Румен Радев за бюджета с "Котката на Шрьодингер", която хем е жива, хем не е. “Той едновременно подписва одобрение на бюджет 2021 и го критикува, наричайки го "разочароващ", каза Дончев.

Той участва в брифинг относно проектозакона за финансите в държавата през следващата година заедно с  министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и министъра на туризма Марияна Николова.

"В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата, и тя си влиза в тази функция", каза още Дончев и допълни, че бърза справка показва и към настоящия момент, че отношението дълг към БВП е 23%.

"Продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от държавите от ЕС", каза още вицепремиерът, пише "Марица".

Ескперти от здравното министерство заявиха, че по бюджета през следващата година са предвидени над 120 млн. допълнителни разходи, осигуряване на възнаграждаения на служителите и допълнителни средства за тестове.

"Допълнително в държавния бюджет е предвиден буфер от над 600 млн., предназначен за преодоляване на пандемията. Осигурена е устойчивост за дейностите, които са в обхвата на основния аспект". 

Експерт от министерството на финансите допълни, че в условията на криза бюджетът води антициклична политика. "Дефицитите са свързани с ковид мерките, като повечето са насочени към хората, бизнеса и инвестициите", каза още тя. 

"За 2020 г. и 2021 г. мерките ще бъдат на стойност 2.5% от БВП", обясни Дончев. 

От министерството на земеделието заявиха, че с бюджета ще се гарантира запазването на доходите на земеделските производители. "За тази година плащанията ще достигнат 1,7 млрд. лева и са осигурени 400 млн. лева за преодоляване на кризата". 

Министърът на образование Красимир Вълчев каза, че бюджетът има безпрецедентен ръст на разходите в образованието. "Чухме, че наливането на средства в нереформирани сфери са безсмислени. На всички тези икономисти и политици им отговарям: Разходите за образованието са с най-голяма обществена възвръщаемост. Всички работещи в системата на образование ги обиждат твърденията, че системата е нереформирана", каза още Вълчев и допълни, че са извършени реформи във всички сектори.

"Проблемите в образованието са следствие от това, че в минали години сме пестили от образование. Най-голямата кражба би било днес да се спести от към образование", добави министърът. 

"Трябва да водим разговори по теми за бъдещето и то позитивни разговори, и това е най-често чрез темата за образованието", призова Вълчев.

Вицепремиерът Дончев заяви, че добрият държавник трябва да мисли за бъдещите поколения.

"Това е бюджет за хората. Запазваме най-ниските данъци, втори най-нисък дълг. Кога президентът Радев е искрен - когато съгласува бюджета или като го критикува ? ", попита министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. "463 млн. се дават за отглеждане на деца - това разхищение ли е ? Не отговаря ли на нуждите, които имаме в момента ? 390 млн. се дават за месечни помощи за отглеждане на дете. Популизъм ли е да искаме децата да ходят на училище и да обвързваме помощите с ходенето на училище", попита отново тя.

"Нашите критици трудно биха могли да намерят смислен отговор. 47 млн. ще се дадат за хранителни продукти в помощ на пенсионерите. Кражба на бъдеще би било ако нямаше инвестиции в социална политика, образованието и здравеопазването", каза още тя. 

"Голяма част от мерките за родителите и пенсионерите имат антикризисен характер. Тези мерки са разчетени и има достатъчно средства за тях", обясни вицепремиерът Дончев. По думите му може да се прави детайлно тълкуване какво е имала предвид администрацията на президента. 

 

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе