Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ДПС е против влизането на държавата в ЧЕЗ

ДПС е против влизането на държавата в ЧЕЗ

ДПС се противопоставя на намерението държавата да влезе в сделката с ЧЕЗ. Според лидерите на партията това би представлявало намеса на държавата в частния бизнес.

Партията организира днес семинар на тема „Отворено управление – нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решения". Целта е ДПС да даде началото на широка обществена дискусия за възможностите и предизвикателствата, пред които са изправени демокрациите от новото време.

„Това е важна тема за нас и не само за нас. От тази гледна точка можете да го приемете дори като един вид подготовка за управление на страната от наша страна", заяви Мустафа Карадайъ след среща на депутатите и ръководството на ДПС в "Бояна" в края на февруари, предаде БиТиВи.

„Ако властта по един или друг начин се опитва да обсебва процесите, те се превръщат в диктатура", обяви Карадайъ.

„Министър-председателят трябва да подава сериозни сигнали, че знае за сделката, връщането назад, ако държава влезе и с 34%, това е намеса на държава и то много сериозна. От всяка безизходица има 17 изхода. Пожелавам на премиера да намери най-добрия изход", коментира Рамадан Аталай от ДПС по време днешния семинар.

„Сделката с ЧЕЗ ме притеснява най-много с реакцията на институциите. Това е сделка, която не е правена тайно, а всички са изненадани. Как ще се управлява дружеството това трябва да ни интересува", каза евродепутатът Искра Михайлова.

Председателят на ДПС коментира още, че дори някои избиратели на партията да са били подведени да гласуват на последните избори за друга формация, сега се наблюдава завръщане към движението.

За участие във форума е поканен дългогодишният председател на АЛДЕ сър Греъм Уотсън. Поканени са още народни представители, представители на европейските институции, на академичната общност и местната власт.

По основната тема за отвореното управление, Мустафа Карадайъ коментира, че има криза в либералните демокрации и трябва либералните партии да помислят как да се излезе от от тази криза.

„Свободните и активни граждани с помощта на ИКТ могат да се превърнат в мощен катализатор на необходимите социални промени. Ако отвореното управление е моторът на новото време, то отворените данни са суровината за двигателя, а новите технологии са магистралите на това управление", каза още Мустафа Карадайъ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе