Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ДБГ призова за балансиран Бюджет 2014

ДБГ призова за балансиран Бюджет 2014

София. Бюджет 2014 ще бъде една авантюра, която няма да гарантира необходимите реформи в здравеопазването, пенсионната система и икономиката, заявиха от "Движение България на гражданите". Партията призова за балансиран бюджет за следващата година и за създаване на фонд за борба с енергийната бедност.

Финансистът Бисер Манолов от "Движение България на гражданите" заяви, че сигналите, които правителството дава за бюджета за догодина, са крайно обезкуражаващи и че ще се умножат грешките на бюджет 2013, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според Манолов дефицитът в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде за сметка на държавния бюджет, а в пенсионната система има категоричен отказ от реформи. "На държавата ще струва все повече да поддържа тази изкуствена социална политика", коментира той.

"Бюджетът трябва да бъде балансиран, без допълнителни дефицити, каквито хронично виждаме", каза още Манолов и прогнозира поредно сериозно увеличаване на държавния дълг.

"За да бъде бюджетът балансиран, трябва да се направят политически реформи, като най-важната е тази в съдебната система", коментира Иван Стамболов, координатор на група икономика в движението. Според партията каквато и друга реформа да се направи, тя няма да има смисъл, ако правилата не се прилагат. Оттам настояват още за драстична реформа в администрацията и в силовите министерства.

"За да бъде решен въпросът с енергийната бедност и високите сметки за ток, е необходимо създаването на фонд за борба с енергийната бедност", смята енергийният експерт на партията Валентин Стоянов. По думите му в България енергийно бедни са около 30% от хората, а само една четвърт от тях са обхванати от програмите за подпомагане.

Стоянов посочи като възможни източници на финансиране на фонда въвеждането на минимална такса от 0.1 % върху всички сделки с електроененргия, от което годишно могат да се набавят между 34 и 35 млн. лева. Друг източник може да е такса от 0.1 % върху производителите на дългосрочни договори, каквито са тези на зелена енергия и двата ТЕЦ-а в Южна България.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе