Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Делян Добрев: Предлагаме приватизационни промени за енергетиката и либерализирания пазар

Делян Добрев: Предлагаме приватизационни промени за енергетиката и либерализирания пазар

Единствените предложения между първо и второ четене в Закона за приватизацията, които ГЕРБ е направил, касаят Закона за енергетиката, обяви в парламентарните кулоари председателят Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус".


„Използвахме процедура в преходните и заключителните разпоредби да коригираме текстове в Закона за енергетиката, които касаят либерализирания пазар. Причината да използваме тази процедура в Народното събрание е, че промените бяха спешни. От 1 юли започна моделът на либерализиран пазар в България и се оказа, че от 50 и няколко активни търговеца към момента, една голяма част от тях не могат да изпълнят високите изисквания по отношение на даване на гаранции, които сме заложили в законопроекта през април месец. Изисквахме досега 150% гаранция от най-високото възможно задължение през последните 12 месеца", коментира Добрев.

По думите му много от търговците на електроенергия не могат да изпълнят това условие и са поставени пред избор или да намалят конкуренцията в сектора, или да коригират закона, така че да намалят изискванията и да има по-голяма конкуренция и пазарна среда. „Това, което ГЕРБ е предложил между първо и второ четене в Закона за приватизацията касае Закона за енергетиката, либерализирания пазар. Накратко казано – намалява административната и финансовата тежест участващите на този пазар. Тези текстове са подкрепени от всички, от целия сектор, няма никакъв коментар от страна на президента в неговото вето по отношение на тези текстове, които като цяло ще доведат до по-голяма прозрачност и повече конкуренция на пазара на електроенергия", посочи той и изрази надежда, ако ветото бъде съобщено утре, да има възможност Комисията по икономика да разгледа законопроекта следобед, за да могат в края на тази седмица да приемат текстовете, които са важни и касаят Закона за енергетиката.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе