Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ДПС припомни за жертвите на възродителния процес

ДПС припомни за жертвите на възродителния процес

ДПС почете жертвите на тоталитарните режими

Ръководството на Младежкото ДПС поднесе венец от името на ДПС, за да почете паметта на жертвите на националсоциалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими.

„В България има склонност да се забравят останките от комунистическия режим, именно това, което беше направено върху българските мюсюлмани и българските турци.” Това заяви евродепутатът от ДПС и председател на младежкото ДПС Илхан Кючюк.

23-ти август е Ден на паметта на жертвите на тоталитарните режими на 20-ти век. Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им, пояснява Кючюк. За първи път предложението датата 23-ти август да се чества като „Ден на жертвите на сталинизма и нацизма” е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под надслов „Европейската съвест и комунизмът”, където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация. Само в първите седмици след 9 септември 1944 г. в България жертвите на терора са между 16 000 и 20 000 . Поклон пред всички жертви на този нечовешки терор . Дано един ден заедно да можем да почетем паметта им! Така завършва емоционалната позиция на Илхан Кючюк.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе