Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Президентът стяга вето на бюджета

Президентът стяга вето на бюджета

София. Президентът Росен Плевнелиев даде знак, че може да наложи вето върху бюджета за 2014 г. в частта му за новата такса от 20% върху приходите на вятърните и слънчевите централи. Предложението е внесено от депутати от "Атака" между първо и второ четене на сметките в хазната. Управляващите от БСП и ДПС ще го подкрепят. Във вторник парламентът се събира на извънредно заседание, за да приеме първия бюджет на кабинета "Орешарски".

"За пореден път в България се сблъскваме със сериозен проблем - липсата на предсказуемост по отношение на законите, институциите и действията на правителството и политиците", каза Плевнелиев. "Липсата на прогнозируемост е пречка за инвестициите", коментира той намерението за въвеждане на 20-процентната такса. Плевнелиев ще вземе отношение по параметрите на бюджета, след като той бъде приет от парламента.

В БСП и ДПС не са притеснени от евентуално вето, показа проверка на "Стандарт" сред водещи депутати от двете партии. До коледната ваканция имало достатъчно време ветото да бъде преодоляно от парламента. Експерти, близки до властта, разясниха, че ако новата такса беше въведена с решение на правителството, това я прави лесно атакуема пред Върховния административен съд. А ако е с решение на Народното събрание - както е в случая като текст в закона за бюджета, може да бъде оспорена само пред Конституционния съд. И то за това дали противоречи на основния закон.

"Ако президентът ни е единственият политически опонент, вероятно ще управляваме 20 г. Толкова е предвидим", спокойно реагира пред "Стандарт" и шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС). Отдавна "изчислихме", че ще наложи вето върху това - няма да ни учуди, ако го направи, добави той. Цонев посъветва президента да поиска от експертите анализ в кои други държави от ЕС е наложена такава такса - Чехия и Гърция. "Евентуално вето няма да се отрази на работата на парламента, а само на имиджа на президента", заключи шефът на бюджетната комисия.

Фирми на бунт срещу налога

Над 2000 частни фирми, инвестирали над 4 млрд. евро и осигуряващи над 15 хил. работни места, ще бъдат унищожени, ако парламентът приеме предложението на "Атака" за 20% такса върху приходите им и ограничи производството на ток от слънчева и вятърна енергия.

Това се казва в отворено писмо на фирмите, собственици на соларни и ветрогенераторни паркове. Неколкостотин техни представители излязоха на протест пред парламента с лозунги "Долу!", "Оставка!" и "Кой е виновен?".
Подобни рестриктивни мерки се прилагат и от други европейски законодателства, дори с ретроспективно действие като Чехия, където е въведен данък върху преференциалните цени от 26 до 28%, и в Гърция - 30%, се казва в становище на МИЕ. Преференциалните цени за изкупуване на енергия от слънцето и вятъра, определени от ДКЕВР за 2013 г., достигат 353 лв./за МВтч, напомнят от МИЕ. Изкупната цена на тока от АЕЦ е 37,75 лв./МВтч., а от ТЕЦ "Марица-изток 2" е 63,14 в./МВтч.

Плевнелиев си взе лице от протеста

Президентът Росен Плевнелиев назначи за член на Правния си съвет Кристиян Таков. Доцентът е едно от лицата на протеста срещу кабинета на Пламен Орешарски. Правният съвет е консултативен орган на "Дондуков" 2 и помага на президента при формиране на позиции и решения. Преподавателят от Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" стана известен в публичното пространство през последните месеци с активната си подкрепа към "Ранобудните студенти". Още от втория ден на протеста им той ги подкрепи с лекция.

Таков е завършил право в Алма матер и е специализирал в Хамбург. Доцент е по гражданско, семейно и търговско право.

"Ранобудните" облепиха Ректората с плакати

"Ранобудните студенти" "тапицираха" Ректората с плакати, на които са напечатани две писма. Едното е на бившия декан на Философския факултет проф. Александър Димчев, с което той заявява, че подава оставка в тяхна подкрепа. Призовава към същото и колегите си. Другото е острото обръщение на ректора на Киевския университет срещу властите в Украйна. Писмата са разлепени в коридора, където са кабинетите на ректора и заместниците му. От Алма матер казаха, че няма да ги свалят.

Министрите заседават 4 пъти до Нова година

Още четири заседания ще има правителството до края на годината. Две от тях ще са в една седмица - на 18 и на 21 декември. Това се налага, защото последната сряда от месеца е Коледа. За да отметнат работа, министрите преместват това заседание за 21-ви. Иначе правителството се събира всяка сряда и другите редовни сбирки преди Коледа са на 4 и 11 декември. Между Коледа и Нова година няма да има заседания. Иначе министрите ще работят по ведомствата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе