Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Президентът прати свой човек в БНБ

Президентът прати свой човек в БНБ

Президентът Росен Плевнелиев уреди в управителния съвет на БНБ своята бивша подчинена в частния бизнес Елица Николова, съобщава Канал 3. Това стана ясно вчера, когато излезе официалното съобщение на "Дондуков" 2.

Скандалното в случая е, че прессекретариатът на държавния глава е спестил умишлено част от биографията на Николова, която е свързана именно с нейната работа във фирмата на Росен Плевнелиев "Линднер" и на Иво Прокопиев - "Алфа финанс".

"Редакцията" във визитката се набива на очи, като се сравни биографията й от Министерството на регионалното развитие и новата версия на професионалния път на г-жа Николова, пише още Канал 3.

НОВАТА БИОГРАФИЯ НА ЕЛИЦА НИКОЛОВА
Елица Николова е родена на 24 юли 1974 г. в град София. През 1996 г. придобива магистърска степен, специалност „Международни икономически отношения и бизнес" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като защитава дипломна работа на тема „Банките и кредитоспособност на фирмите". През 1999 г. в Института за следдипломна квалификация и специализация към УНСС придобива втора специалност „Счетоводство, финанси и контрол". Преминала е квалификационен курс по „Финансови анализи" към Интернешънъл Хюмън Рисорсиз (IHR), както и редица обучения в областта на публичните финанси към Европейския институт за публична администрация в Маастрихт, Дъблин, Париж, Барселона и Копенхаген. Владее английски, немски и руски език.

Елица Николова притежава богат професионален, административен и управленски опит. В периода от 2000 г. до 2009 г. работи в сферата на корпоративните финанси. Започва работа в държавната администрация през август 2009 г. като съветник по финансови въпроси към министъра на регионалното развитие и благоустройството. От края на 2009 г. до средата на 2011 г. заема длъжността зам.-главен директор на Генерална дирекция „Програмиране на регионалното развитие" – Управляващ орган на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През юли 2011 г. е назначена за началник на политическия Кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

На 23 януари 2012 г. с Указ на президента е назначена за секретар на президента на Републиката по икономика, развитие на регионите и инфраструктура, съобщава още Канал 3.
биография

СТАРАТА БИОГРАФИЯ НА ЕЛИЦА НИКОЛОВА
Елица Николова е родена на 24 юли 1974 г. в град София. През 1992 г. завършва Английска езикова гимназия, гр. София. През 1996 г. придобива магистърска степен, специалност „Международни икономически отношения и бизнес" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). През 1999 г. в Института за следдипломна квалификация и специализация към УНСС придобива втора специалност „Счетоводство, финанси и контрол".

Професионалната си кариера започва през 1997 г. във външнотърговска фирма „Мондтекс" ООД. От 2000 г. до 2006 г. работи в „Линднер България" EООД като контролинг на проекта „Бизнес Парк София". От 2006 г. до 2009 г. продължава работата си в областта на финансовия мениджмънт като старши финансов контролер в „Алфа Финанс Холдинг" АД.

В държавната администрация започва работа през август 2009 г. До 2011 г. заема длъжността заместник-главен директор на ГД "Програмиране на регионалното развитие" – Управляващ орган на Оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013" в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. През юли 2011 г. е назначена за началник на Политическия кабинет на Министъра на регионалното развитие и благоустройството.

В сравнението между двете биографии става ясно, че преди години Елица Николова е била горда да се похвали с 9-годишната си служба във фирмите на Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев, но днес по неясно какви причини този 9-годишен период е представен като "работа в сферата на корпоративните финанси".

Всъщност ако човек се загледа по-внимателно в биографията на Николова става ясно, че тя не е работила за никой друг освен за Росен Плевнелиев - било то като частник, било като регионален министър или президент. В което няма нищо лошо, стига новият член на УС на БНБ да не иска да скрие точно тази част от професионалния си път.

Изпращането на Елица Николова в БНБ е и поредното назначение на президента, което се извършва еднолично от него - без конкурсно начало или други прозрачни състезателни критерий, за които той беше такъв голям радетел, пише Канал 3.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе