Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Лъвът пред НДК е символ на шанса да обединим нацията

Лъвът пред НДК е символ на шанса да обединим нацията

Връщането на Военния мемориал на Първи и Шести софийски пехотен полк символизира възможността да обединим нацията си, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за "Фокус".

„В историята на София Войнишкият мемориал е бил място за почит към загиналите български войници и офицери. Вярвам, че това място отново ще бъде място на паметта и към нашето преклонение към геройството на българските войници. Само за няколко дни от четвъртък, когато лъвът беше върнат, стотици хора отиват и поднасят цветя пред него", коментира кметът на София.

„Бронзовият лъв от войнишкия мемориал се е намирал пред трите стени, разположени във формата на буквата „П". На тях са били изписани имената на над 3 000 загинали войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк. Паметникът на Желязната дивизия е открит от цар Борис III на 28 октомври 1934 година, а от 1977 година лъвът се съхраняваше във Военноисторическия музей. Изключително съм благодарна на министъра на отбраната господин Каракачанов и на директора на Военноисторическия музей, които съдействаха за връщането на лъва на мястото му", каза още Йорданка Фандъкова.

Тя добави, че статуята на лъва, който държи картата на България, е дело на скулптура Михаил Михайлов, като лъвът символизира държавността и припомня за героизма на отделни офицери и войници, сражавали се за България. „През 2014 г. Столичният общински съвет взе решение за възстановяване на мемориала на Първи и Шести пехотни полкове на тяхното историческо място и преместване на скулпторите от художествено-творческият синтез „1300 години България". Първият етап от това решение вече е изпълнено и очакваме да продължим и с възстановяването на целия мемориал. Това е един от значимите войнишки паметници, който е съхранил спомена за хиляди герои, загинали за България, и виждаме, че хората вече с нетърпение очакват да се върне на мястото си", добави кметът на столицата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе